Μήνυμα προέδρου ΚΕΔΕ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΚΕΔΕ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη (5 Δεκεμβρίου), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή δύσκολη εποχή της ιδιοτέλειας, οι έννοιες του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή δυναμική, η οποία ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μορφές της φιλανθρωπίας.

»Η ανθρωπιστική αλληλεγγύη, αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Τα υψηλά ποσοστά της κοινωνικής συνοχής στα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο και η εκπαίδευση, αλλά και στην εφαρμογή και υλοποίηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών και δράσεων στήριξης του κοινωνικού κράτους, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό.

»Ο εθελοντής διακρίνεται για την πίστη του, την πηγαία θέληση για προσφορά και ενεργεί με βάση την ανιδιοτέλεια. Η συμβολή των εθελοντών στην κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δεδομένη τη διάθεσή τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη είναι πολύτιμη για αυτό και η δράση τους θα πρέπει να αποτιμάται δεόντως από την Πολιτεία.

»Με δεδομένη τη σημαντική προσφορά των εθελοντών σε τομείς όπως είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια και η πρόληψη όσον αφορά την υγεία, ο εθελοντισμός έχει καταστεί εταίρος του κράτους στην υλοποίηση της κοινωνικής του πολιτικής.

»Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη χαλάρωση των ηθικών αξιών, η πρόθυμη ανταπόκριση του εθελοντή αποδεικνύει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, που έστω κι αν εκδηλώνει αυτά τα συναισθήματα περιστασιακά και ασυντόνιστα, συχνά αποδεικνύει ότι δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet