Πραγματικό crash test η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη
Πολιτική

Πραγματικό crash test η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη

Μπορεί η ένταση στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα να ανέβηκε από νωρίς, μόλις κάθισε στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πλην όμως υπάρχει ακόμα… μέλλον, μιας και το πραγματικό crash test έρχεται σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 με τη μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Κομοτηνή. Άλλωστε, ο κ. Ερντογάν έσπευσε από χθες να δείξει τις διαθέσεις του, θίγοντας ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ανατολική Θράκη και όχι απλά μουσουλμανικής, ενώ ανέδειξε και το ζήτημα της επιλογής μουφτήδων και όχι της απευθείας εκλογής τους.

Ως προς το τυπικό του προγράμματος, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια οδικώς στην Κομοτηνή, όπου από το Πρωτόκολλο έχει γίνει προσπάθεια να έχει σφιχτό πρόγραμμα. Παρόντες εκ μέρους της κυβέρνησης θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι θα συνοδεύσουν και τον Τούρκο πρόεδρο. Ο κ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα επισκεφθούν το τζαμί του Κιρ Μαχαλά στην Κομοτηνή, ενώ θα επισκεφθούν και το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάς -που έχει το όνομα του τελευταίου προέδρου που επισκέφθηκε την Ελλάδα. Τέλος, το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί γεύμα του κ. Ερντογάν με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ η κ. Εμινέ Ερντογάν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των γυναικών της μειονότητας.

Η αλήθεια είναι πως η άνοδος Ερντογάν στη Θράκη, συνδυαστικά με τις πληροφορίες περί αθρόας προσέλευσης μουσουλμάνων πολιτών τόσο από παρακείμενους νομούς, όσο και με πούλμαν από τουρκικές πόλεις, δημιουργούν προϋποθέσεις όξυνσης της έντασης. Άλλωστε, όπως απέδειξε και στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να θέσει όλες τις πτυχές της αναθεωρητικής του ατζέντας επί τάπητος, με ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της μειονότητας. Αναμένεται, δε, να επιμένει στο ότι η μειονότητα είναι και «τουρκική» πέρα από «μουσουλμανική», θέτοντας έτσι de facto ζήτημα αναθεώρησης των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ θα επιμείνει και για το ζήτημα εκλογής του μουφτή και για την ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης.

Υπό αυτό το πρίσμα, στον κ. Ερντογάν προσφέρεται ένα ιδανικό σκηνικό, ώστε να παρουσιαστεί ως γνήσιος εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα, με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρειαστεί να διαχειριστεί τυχόν αλυτρωτικό μήνυμα του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα, ανησυχία για το πώς θα συμπεριφερθεί στη Θράκη και και για το ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο κ. Ερντογάν υπάρχει και στα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νευρικότητα στην Κομοτηνή

Να σημειωθεί, πάντως, πως λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην πόλη της Θράκης, το κλίμα εκεί είναι ήδη αρκετά βαρύ. Από τη μία, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει έντονη κινητοποίηση στο μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης, προκειμένου αύριο να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα του κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, έχει η κοινή επιστολή του δημάρχου της Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη και του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου. «Εδώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούμε μαζί, με τρόπο που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Εδώ συνυπάρχει η αγωνία ενός λαού, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως με κοινή προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημειώνουν αμφότεροι, βάλλοντας όμως εναντίον του ρόλου του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. «Παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του όπως αυτά υπαγορεύονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Διπλωματία, και μάλλον “ξέχασε” ότι πρέπει να ασχολείται με ζητήματα Τούρκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα όταν προστρέχουν σ’ αυτό, και όχι με τους Έλληνες πολίτες», αναφέρουν οι κ.κ. Λαμπάκης και Άνθιμος, υπογραμμίζοντας καταληκτικά ότι «οι Θρακιώτες Έλληνες πολίτες – αν χρειαστεί – θα απαιτήσουμε και θα  – στηρίξουμε τον πρωθυπουργό μας και την κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να απωθηθεί κάθε ενδεχόμενη ξενική προσπάθεια που θα στοχεύει στο να κλονίσει την ήρεμη συμβίωσή μας στην Ελληνική Θράκη».

Παράλληλα, την ίδια ώρα, έχει προγραμματιστεί για αύριο ειρηνική αντισυγκέντρωση από συλλογικότητες και φορείς της Κομοτηνής την ώρα της άφιξης του κ. Ερντογάν. Πλην όμως, ανησυχία στις αρχές προκάλεσε και το γεγονός πως, χθες, άγνωστοι ζωγράφισαν σταυρούς σε σπίτια γνωστών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και πέταξαν τρικάκια με τη φράση «Σκέψου το ξανά! Ο Erdogan θα φύγει. Εσύ και αύριο θα είσαι εδώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σταυροί ζωγραφίστηκαν έξω από τα σπίτια ψευδομουφτήδεων, του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, του δημάρχου Μύκης Καπζά Τζεμήλ, του Λεβέντ Σαδήκ, του δημοσιογράφου Ομέρ Τζεγκίζ και άλλων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet