Οι «πιστοί», οι «Εφιάλτες», οι «αθώες περιστερές» και η αποχώρηση της μειοψηφίας
Πολιτική

Οι «πιστοί», οι «Εφιάλτες», οι «αθώες περιστερές» και η αποχώρηση της μειοψηφίας

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Γιώτσας δεν είναι από αυτούς που παρεμβαίνουν συχνά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο, επέλεξε στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, ανήμερα της γιορτής του, να προχωρήσει σε έναν σχολιασμό που, αρχικώς, οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης και, εν συνεχεία, στην αποχώρηση των συμβούλων της μειοψηφίας.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας προηγούμενες παρεμβάσεις συμβούλων της μειοψηφίας για τους αποχωρήσαντες δημοτικούς συμβούλους από την παράταξη της διοίκησης (Νίκη των Πολιτών), ο κ. Γιώτσας προσπάθησε να υπερασπιστεί αυτούς που παραμένουν «πιστοί» στη διοίκηση, λέγοντας ότι «ιστορικά έχει αποδειχθεί» ότι «αυτοί που μένουν στην ομάδα γράφουν ιστορία», φέρνοντας ως παράδειγμα τις Θερμοπύλες. Μάλιστα, κάνοντας προφανώς κάποια ιστορική σύγχυση, θεώρησε ότι ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν τότε, πριν την ιστορική μάχη, ήταν και κάποιος που ονομαζόταν «Εφιάλτης»!

Το σχόλιό του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς συμβούλων, οι οποίοι ζητούσαν την παρέμβαση του δημάρχου. Ωστόσο, η τελευταία μόνο «πυροσβεστικά» δεν λειτούργησε, αφού ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε την «έκπληξή» του για τις αντιδράσεις των συμβούλων στο σχόλιο του κ. Γιώτσα, όταν δεν έδειξαν αντίστοιχη «ευαισθησία» σε όσα «βαριά» έχουν ακουστεί και γραφεί κατά της διοίκησης από τους εν λόγω ανεξάρτητους συμβούλους. Τον ίδιο, όπως είπε, δεν τον εκφράζει το προσωπικό σχόλιο του κ. Γιώτσα, αλλά πρόσθεσε ότι θα τον καλέσει ν’ ανακαλέσει, μόνο εάν δηλώσουν όλοι ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν «υπέρ ενός ήπιου πολιτικού κλίματος».

Η ένταση στο Σώμα συνεχίστηκε, ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κ. Μαρίας Ρεμπούτσικα (σ.σ.: μια από τις δημοτικές συμβούλους της διοίκησης που ανεξαρτητοποιήθηκαν) και του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ, Σωτήρη Παπαμιχαήλ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γεράσιμος Βλάχος, να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Κάτι που, ωστόσο, δεν συνέβη, αφού κατά την επιστροφή, τόσο ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση), όσο και ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, που ανήκε στην παράταξη Συμμαχία Ευθύνης), μίλησαν για «θλιβερό» επεισόδιο, εγκαλώντας το προεδρείο που δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Γιάννης Λογοθέτης (σ.σ.: έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου που έχει ανεξαρτητοποιηθεί) ο οποίος μίλησε για «ακραίες εκφράσεις» από μέρους του κ. Γιώτσα, αλλά και «συγκάλυψη» από πλευράς δημάρχου. Είπε, μάλιστα, ότι ρώτησε τον κ. Σταθόπουλο, εκτός μικροφώνου, αν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «Εφιάλτης» και του απάντησε ότι εκείνος έχει πει χειρότερα (σ.σ.: ο κ. Λογοθέτης). Και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κατέληξε: «Ωραίο δημοκράτη δήμαρχο έχουμε! Πόσες αλήθειες μπορεί ν’ αντέξει;».

Από την πλευρά της, η κα Ρεμπούτσικα δήλωσε στενοχωρημένη για το επεισόδιο, χαρακτήρισε ως «ιερό» τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου όλο το ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις των συμβούλων θα πρέπει να έχουν ως στόχο το καλό της πόλης, προσθέτοντας με νόημα: «Εγώ δεν αισθάνομαι “Εφιάλτης”, ούτε βλέπω εφιάλτες…».

Οι «αθώες περιστερές»…

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε εκ νέου ο δήμαρχος, ρίχνοντας ωστόσο «νέο λάδι στη φωτιά», επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη φράση «εσείς όλες οι “αθώες περιστερές”»… Ο κ. Σταθόπουλος επανέλαβε ότι δεν εγκρίνει το σχόλιο του κ. Γιώτσα, όπως δεν εγκρίνει πολλά από αυτά που έχουν ακουστεί τελευταίως απέναντι στη διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στον κ. Λογοθέτη, λέγοντας ότι όχι μόνο έχει πει πολύ «βαριά» πράγματα, αλλά έχει στείλει και «απαράδεκτα sms», για να λάβει την απάντηση από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο ότι «ο δήμαρχος είναι λασπολόγος».

Προσωπικοί λόγοι ανεξαρτητοποίησης…

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γκόνης, ο οποίος -αν και διαχώρισε τη θέση του από ανάλογα σχόλια «ένθεν κι ένθεν», όπως είπε- τόνισε ότι δεν έχει αντιληφθεί πού διαφοροποιήθηκαν οι σύμβουλοι που έφυγαν από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχθηκαν, στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συμβάσεων, θεωρώντας ότι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό -έκανε ονομαστική αναφορά στον κ. Μυλωνάκη και τον κ. Σωτήρη Ησαΐα (σ.σ.: ο τελευταίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Αγία Παρασκευή η Πόλη μας)- ήταν «πιθανότατα προσωπικοί».

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, τόνισε ότι ιδιαίτερα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όταν διαφοροποιούνται, «θα πρέπει να έχουν το θάρρος και να εγκαταλείπουν την έδρα τους».

Δεν κάνω δίκη προθέσεων…

Ο πρόεδρος του Σώματος, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι το προεδρείο -προφανώς κακώς- έχει ανεχθεί ν’ ακούγονται πολλές φορές «βαριές» εκφράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως «ανίκανος», «λίγος», «φασίστας», «ο τίποτα» κ.λπ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι έχει στο μυαλό του να πει ένας σύμβουλος που λαμβάνει τον λόγο, ούτε θα μπει σε «δίκη προθέσεων». Ωστόσο, επιτρέπει, στον βαθμό που μπορεί, στον κάθε σύμβουλο να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Στο σχόλιο του προέδρου αντέδρασε ο κ. Μυλωνάκης, που του είπε ότι έχει την ευθύνη να μην επιτρέπει ν’ ακούγονται ανεπίτρεπτα πράγματα στο Σώμα, ενώ πρόσθεσε ότι χαρακτηρισμοί τύπου «λίγος» και «ανίκανος» είναι πολιτικοί και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα περί «Εφιάλτη».

Για «ξέμπαρκη» επίθεση κατά των δημοτικών συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη διοίκηση έκανε λόγο, εκ μέρους των Φυσάει Κόντρα, ο κ. Θανάσης Ανδρίτσος, κρίνοντας ως αρνητική τη στάση της διοίκησης να «συγκαλύπτει» το απρεπές σχόλιο του συμβούλου της.

Τέλος, ο κ. Κώστας Κρητικίδης, εκ μέρους της Συμμαχίας Ευθύνης, τόνισε ότι όντως ο πρόεδρος δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πει ο κάθε σύμβουλος, αλλά όταν ακούγονται ανεπίτρεπτα πράγματα, έχει το δικαίωμα να διακόπτει και να ζητεί να διαγραφούν οι όποιες μη πρέπουσες εκφράσεις από τα πρακτικά, κάτι που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τελικώς, αποκατάσταση της τάξης δεν υπήρξε, οπότε αποχώρησαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίστηκε μόνο με τα μέλη της πλειοψηφίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet