Όλες οι αλλαγές στις χρεώσεις ρεύματος
Κοινωνία

Όλες οι αλλαγές στις χρεώσεις ρεύματος

Προσπάθεια εξορθολογισμού των κλιμακίων χρέωσης, αλλά και των προϋποθέσεων ένταξης των δικαιούχων στα προγράμματα χαμηλότερων χρεώσεων, αποτελούν τα νέα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Βασικό κριτήριο είναι να μην «τιμωρείται» η υψηλή κατανάλωση μέσω μιας απότομης «σκάλας» που υπήρχε όπου η τιμολόγηση της υπερβάλλουσας κατανάλωσης περνούσε στη βάση της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης και προκαλούσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Προς αυτή την κατεύθυνση αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού.

«Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε “ακριβές” περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο», αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Για τον υπολογισμό του, λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα και περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος) ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο , διαμορφώνονται δύο κατηγορίες δικαιούχων όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η έκπτωση θα φθάνει μέχρι και 70%. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, διαμορφώνονται δύο κατηγορίες δικαιούχων:

  • Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.
  • Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Το πλαφόν των 1500KW πηγαίνει στις 1650KW, καλύπτοντας μια υπέρβαση της κατανάλωση με απόκλιση 10% στο σύνολο του έτους.

Η εφαρμογή ξεκινά 1η Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για το νέο ΚΟΤ θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη στο ΚΟΤ.

Όσον αφορά στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Οικιακής Ωφέλειας (ΥΚΩ) η  νέα μεθοδολογία αναζητά να διορθώσει τη στρέβλωση στις χρεώσεις όπου η τιμολόγηση της υπερβάλλουσας κατανάλωσης περνούσε στη βάση της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης.

Πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ. Πλέον, η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, δεν θα χρεώνει το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, αλλά μόνο για τη μία επιπλέον μονάδα.

Νυχτερινό ρεύμα

Όσον αφορά τις χρεώσεις στο νυχτερινό τιμολόγιο, μέχρι τις 1600KWh κατανάλωσης νυχτερινού, θα υπάρχει μείωση στο λογαριασμό. Η υφιστάμενη χρέωση ΥΚΩ των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης 0-1600 KWh, η οποία καλύπτει το 95% της συνολικής νυχτερινής κατανάλωσης.

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα

Η επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου. Με σχετική διάταξη, διατίθεται ποσό δέκα εκατομμυρίων ευρώ ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα, για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών. Για τον σκοπό αυτό, συστήνεται ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με διαχειριστή τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μεταφερθεί το παραπάνω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό εντός του 2017.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet