Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Cine Δράση: Συζήτηση για τον ελληνικό κινηματογράφο του 21ου αιώνα

0
147 Προβολές

Η 13η συζήτηση με θέμα «Βλέπουμε, Συζητάμε, Μαθαίνουμε από και για το Σινεμά» – «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από την Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση.

Οι συζητήσεις για το σινεμά, «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 8:00 μ.μ., στο στέκι της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια). Mε αυτές, το Cine Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

Η συζήτηση της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου θα είναι η πρώτη για το 2018 και η προτελευταία του κύκλου, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Εισηγητής θα είναι ο Παναγιώτης Δενδραμής*

Στον 13ο κύκλο η συζήτηση για τον ελληνικό κινηματογράφο περνάει πλέον στον 21ο αιώνα και στις αναζητήσεις και εξελίξεις στο ελληνικό σινεμά στη διάρκεια των πρώτων δέκα χρόνων της νέας χιλιετίας. Θα συζητηθεί η δουλειά σκηνοθετών όπως οι Γιάννης Φάγκρας, Γιάννης Οικονομίδης, Φίλιππος Τσίτος, Βασίλης Κατσίκης, Μάκης Παπαδημητράτος, Αλέξης Αλεξίου, ενώ θα αναφερθούμε σε τομείς όπως η τηλεοπτική διαφήμιση στην Ελλάδα, η ακμή και παρακμή της ελληνικής τηλεόρασης, το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εκτενή αποσπάσματα από τις ταινίες «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη (2000), «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000), «Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα (2001), «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη (2003), «CCTV-Cameromania» του Βασίλη Κατσίκη (2004), «Τσίου…» του Βριλησσιώτη Μάκη Παπαδημητράτου (2005), «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου (2008), «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου (2009), «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα (2009) και άλλες.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη Σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up