«Βρυχάται» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες
Περιβάλλον

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες

Ορατός είναι ο κίνδυνος για έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες το οποίο εκτοξεύει τέφρα στον ουρανό από το Σάββατο. Εξαιτίας της κατάστασης, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κυβέρνηση έχει «ήδη μετρήσει 3.061 οικογένειες ή 12.044 άτομα που έχουν μεταφερθεί μακριά από την περιοχή λόγω της επαπειλούμενης έκρηξης του ηφαιστείου Μαγιόν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Ρομίνα Μαρασιγκάν, εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων NDRRMC των Φιλιππίνων.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού γύρω από το ηφαίστειο, στην επαρχία Αλμπάι, αφού από το Σάββατο εκτοξεύει συνεχώς γκρίζα τέφρα και λαχάρ, όπως είναι γνωστές οι λασποροές ηφαιστειακών υλικών. Το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι «είναι πιθανή μια καταστροφική έκρηξη εντός εβδομάδων ή ακόμα ημερών».

Το ηφαίστειο Μαγιόν βρίσκεται στο νότιο άκρο του κεντρικού νησιού των Φιλιππίνων Λουζόν. Πρόκειται για ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην περιοχή Μπικόλ. Είναι γνωστό για το σχεδόν τέλειο κωνικό του σχήμα και έχει μακρά ιστορία φονικών εκρήξεων. Τα τελευταία 400 χρόνια έχει εκραγεί 51 φορές. Η έκρηξη του 1814 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.200 άτομα και τρεις πόλεις να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπης και βράχων.

Οι τουρίστες συχνά επισκέπτονται την επαρχία Αλμπάι για να δουν τη λάβα που ρέει από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet