Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

«Η ανέγγιχτη» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

0
181 Προβολές

Την πολυβραβευμένη γερμανική ταινία παραγωγής 1999 «Η ανέγγιχττη» (Die Unberührbare), του Oskar Roehler, με τη συγκλονιστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο Hannelore Elsner, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στις 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου), με τη στήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός «ΠΕΑΠ».

Η ταινία ξετυλίγει μια βιογραφία αντιπροσωπευτική της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας: Μιλάει για μια ευαίσθητη γυναίκα που διχάζεται και συνθλίβεται ανάμεσα στα μέτωπα των κοσμοθεωριών, μιλάει για το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ουτοπία και την πραγματική ζωή. Η «Ανέγγιχτη» αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το αρνητικό φιλμ του κινηματογράφου της ευφορίας για την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Αναφέρεται στις τελευταίες βδομάδες στη ζωή της συγγραφέως Gisela Elsner (Γκίζελα Έλσνερ), που το 1992 έδωσε τέλος στη ζωή της, όπως τις αφηγήθηκε ο γιος της, ο σκηνοθέτης Oskar Roehler.

Η συγγραφέας δεν τα βγάζει πέρα ούτε με τις εξελίξεις στην προσωπική της ζωή, ούτε και μ’ εκείνες στην πολιτική ζωή της χώρας της, το τέλος δηλαδή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τη γερμανική επανένωση

Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το απονενοημένο διάβημα της συγγραφέως και μητέρας του ως «ηρωικό θάνατο»: Η Gisela Elsner ένιωθε να έχει παραγκωνιστεί στο περιθώριο τόσο πολύ ώστε να βλέπει τον εαυτό της ως «ανέγγιχτη», ως «παρίας» της πολιτιστικής κοινωνίας.

Αφίσα ταινίας

Η ταινία απέσπασε μεταξύ άλλων βραβεία:

  • Ειδική διάκριση στο Karlovy Vary Film Festival, 2000.
  • Καλύτερης ηθοποιού στο Chicago International Film Festival, 2000.
  • Καλύτερης ηθοποιού για την στα Bavarian Film Awards, 2001.
  • Καλύτερης ταινίας, καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου, 2001.
  • Καλύτερης ταινίας και καλύτερης ηθοποιού στο Istanbul International Film festival, 2001.

Σκηνοθεσία: Oskar Roehler

Παίζουν: Hannelore Elsner, Vadim Glowna, Tonio Arango, Michael Gwisdek, Bernd Stempel, Jasmin Tabatabei κ.ά.

Διάρκεια: 100′

Είσοδος ελεύθερη

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up