Κ. Τσιαμπάς: Από «προίκα» κατάντησε ζημιά η ανάπλαση στο Κοντόπευκο – Τι απαντά ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής
Ποιότητα Ζωής

Κ. Τσιαμπάς: Από «προίκα» κατάντησε ζημιά η ανάπλαση στο Κοντόπευκο – Τι απαντά ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής

Βαρύτατες ευθύνες στη δημοτική Αρχή του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου, σχετικά με τους χειρισμούς της στη διαχείριση του έργου που αφορά στην ανάπλαση στο Κοντόπευκο επιρρίπτει ο πρώην αντιδήμαρχος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσιαμπάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Τσιαμπάς κατηγορεί τη διοίκηση ότι προχώρησε με «παράνομο», «ανεξήγητα χαριστικό» για τον ανάδοχο και την Περιφέρεια Αττικής τρόπο, στην παραλαβή ενός έργου με κακοτεχνίες, το κόστος αποκατάστασης των οποίων θα βαρύνει τον Δήμο.

Άμεσα ήταν η απάντηση του δημάρχου στις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου, με τον κ. Σταθόπουλο να κάνει λόγο για «μηδενιστικές απόψεις», που «προσβάλλουν το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό του Δήμου», αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία είναι «απολύτως ικανή να συντηρήσει το έργο στο Κοντόπευκο».

Ακολουθούν η ανακοίνωση του κ. Κ. Τσιαμπά και η απάντηση της δημοτικής Αρχής:

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς: Μην προχωρήσετε στην οριστική παραλαβή του έργου κ. δήμαρχε

Μετά τις εκλογές του 2014 και πριν την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον κ. Σταθόπουλο, κλήθηκαν ο ίδιος και οι υπόλοιπες παρατάξεις για να ενημερωθούν για τα τεχνικά έργα του Δήμου, με έμφαση στην «Ανάπλαση Κοντοπεύκου». Αυτό, διότι ακόμη πιστεύω ότι εάν ένα  έργο ολοκληρωθεί σωστά, βελτιώνει σημαντικά τη φυσιογνωμία και τις αξίες γης της περιοχής.

Για τον λόγο αυτό, στη διοίκηση του κυρίου Σταθόπουλου δεν παρείχα απλώς λεπτομερή ενημέρωση του τεχνικού προγράμματος σε εξέλιξη, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και οδηγίες ώστε το έργο της ανάπλασης να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

Το έργο «ολοκληρώθηκε» το 2016. Όμως, παρά τις προσπάθειες σε 12 συνεδριάσεις του Δ.Σ., με αντίστοιχες ερωτήσεις, 5 δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και δεκάδες καθημερινές παρεμβάσεις, με στόχο την συστηματική και αποτελεσματική επίβλεψη του έργου, όλοι οι κόποι απέβησαν μάταιοι.

Όπως φαίνεται, ο κ. Σταθόπουλος θεώρησε ότι προτεραιότητα δεν έχει ο Δήμος στον οποίο είναι δήμαρχος, αλλά οι εργολάβοι και η Περιφέρεια της κ. Δούρου. Διαφορετικά δεν εξηγείται η αδιαφορία του για οφθαλμοφανείς και απαράδεκτες αστοχίες που καταγράφονται ακόμα και πριν τη διοικητική (11/7/2016) και προσωρινή παραλαβή του έργου (03/8/2016). Πρόκειται για αστοχίες που ξεπερνούν τις 200 και καταγράφονται όχι μόνον από εμένα, αλλά και από την ίδια την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Στις 28/6/2016, πριν τη διοικητική παραλαβή του έργου, πρότεινα δημόσια στον κ. Σταθόπουλο, για το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, να κοινοποιήσει τα προβλήματα και τις κακοτεχνίες στην Περιφέρεια της κ. Δούρου και να απαιτήσει να γίνουν οι προβλεπόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την έκτασή του από τον ειδικό σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ), ώστε να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες έγκαιρα και το έργο να παραληφθεί σωστά.

Ξέραμε ότι οι λέξεις συναίνεση και συνεννόηση είναι εχθρικές για τον κ. Σταθόπουλο, όμως στην ανάπλαση Κοντοπεύκου το παράκανε. Ξεπέρασε τον εαυτό του, κάνοντας διοικητική παραλαβή του έργου στις 11/7/2016, μεταφέροντας στον Δήμο την ευθύνη αποκατάστασης των κακοτεχνιών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποδέχθηκε παρανόμως και χωρίς καμιά παρατήρηση, το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου από την επιτροπή της Περιφέρειας.

Αυτές οι ακατανόητες αποφάσεις του κ. Σταθόπουλου είναι ασυγχώρητες για πολλούς λόγους, όπως:

  • Οι ασφαλτοστρώσεις σχεδόν σε όλους τους δρόμους παρουσιάζουν πρωτοφανείς φθορές και κακοτεχνίες που ΔΕΝ δικαιολογούνται σε ένα έργο ηλικίας ούτε δύο ετών.
  • Οι κυβόλιθοι των οδοστρωμάτων στις οδούς Πεντέλης και Πάρου παρουσιάζουν κυματοειδή επιφάνεια λόγω κακοτεχνιών στην εδαφόπλακα.
  • Αλλά και στα πεζοδρόμια οι κυβόλιθοι παρουσιάζουν, για τον ίδιο λόγο, την ίδια απαράδεκτη εικόνα.
  • Τα λιμνάζοντα νερά στα παρτέρια και τα οδοστρώματα των οδών Πεντέλης και Πάρου, επειδή δεν λύθηκε το πρόβλημα των υδρορροών (η κορύφωση των κακοτεχνιών). Τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από τη δυσοσμία, δημιουργούνται και εστίες μόλυνσης.

Αφήνοντάς μας όλους άφωνους, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε σε ένα ακόμη ατόπημα, με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο. Όπως φαίνεται στο έγγραφο της περιφέρειας (διαύγεια ΑΔΑ:7ΜΠΒ7Λ7-96Λ), με αρ. πρωτ. οικ. 264/20-12-2017, στις 19/12/2017, σε συνάντηση του Δήμου με την Περιφέρεια, αποδεχθήκαμε πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών στο έργο και αναγνώρισης στον ανάδοχο αποζημίωσης ύψους 289.409,66 ευρώ με ΦΠΑ για μια σειρά από βλάβες, με ευθύνη του Δήμου!

Δηλαδή εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, όπως λέει και ο λαός μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Πρέπει να ξέρετε ότι, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, οι βλάβες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον Δήμο αφορούν στα δένδρα, τα κολονάκια και στα φωτιστικά από τροχαία ατυχήματα που, σύμφωνα με τις τιμές της εργολαβίας, δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες βλάβες που αφορούν στα πεζοδρόμια, τα οδοστρώματα, τις ασφαλτοστρώσεις, τα φρεάτια, το βιομηχανικό δάπεδο, τις ράμπες αόπλου σκυροδέματος και στα λοιπά κύρια στοιχεία του έργου, δεν δικαιολογούνται για ένα έργο ΕΣΠΑ ηλικίας ούτε δύο ετών, το οποίο ακόμη δεν έχει παραληφθεί οριστικά.

Κύριε Σταθόπουλε στην 2η αναμόρφωση προβλέψατε 70.000 ευρώ έναντι των 289.409,66 ευρώ με ΦΠΑ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι υπόλοιπες εργασίες θα καλυφθούν από τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εις βάρος φυσικά της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής μας.

Οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες, ανεξήγητες και χαριστικές για τον ανάδοχο και την Περιφέρεια της κ. Δούρου, γιατί η επίβλεψη του έργου ήταν ανύπαρκτη.

Κύριε Σταθόπουλε σας καλώ για το συμφέρον των δημοτών να σταματήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία και να μην κάνετε αποδεκτή την οριστική παραλαβή, που θα γίνει από την επιτροπή της Περιφέρειας και να ζητήσετε έλεγχο από τους ελεγκτές δημοσίων έργων και το ΕΣΠΕΛ.

Κύριε Σταθόπουλε, εάν δεν κινηθείτε εσείς προς το συμφέρον της πόλης αφού, εκτός από την υποχρέωση, έχετε και τη νομική και αστική ευθύνη, θα το πράξω εγώ, αναλογιζόμενος το καθήκον μου απέναντι στους δημότες της Αγίας Παρασκευής και στις οικογένειές τους.

Αγία Παρασκευή, 2/3/2018

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α.
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Γιάννης Σταθόπουλος: Η Τεχνική Υπηρεσία μας απολύτως ικανή να συντηρήσει το έργο στο Κοντόπευκο

Οι μηδενιστικές απόψεις του πρώην αντιδημάρχου για το βιοκλιματικό έργο στις οδούς του Κοντόπευκου περιέχουν μια βασική ανακρίβεια: Αντίθετα με ό,τι γράφει, οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας και η δημοτική Αρχή ουδέποτε αποδεχτήκαμε το πρωτόκολλο βλαβών ύψους 289.000 ευρώ. Τιμώντας τα χρήματα των κατοίκων, όπως καθημερινά κάνουμε τα τριάμισι χρόνια της θητείας μας, αναλάβαμε να διορθώσουμε εμείς τις βλάβες με πολύ μικρότερο κόστος.  

Με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων, όπως έχουμε επανειλημμένα αποδείξει, θα προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή συντήρηση του έργου της Βιοκλιματικής Ανάπλασης Κοντοπεύκου, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του επιστημονικού στελεχιακού μας δυναμικού, δυναμικού που ο πρώην αντιδήμαρχος προσβάλλει με την ανακοίνωσή του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet