«Ψωμί και Τριαντάφυλλα» από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου
Κοινωνία

«Ψωμί και Τριαντάφυλλα» από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου

Με αφορμή την Παγκόσμα Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα» το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στις 18:30 στα γραφεία του Συλλόγου (Δημητρίου Ράλλη 12, Μαρούσι).

Λίγα λόγια για την ταινία από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου:

Ο Κεν Λόουτς είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Μάγια, μια νεαρή Μεξικανή, η οποία φτάνει κρυφά στην Καλιφόρνια, στην αδελφή της Ρόζα, η οποία της βρίσκει δουλειά στον καθαρισμό του κτηρίου μιας επιχείρησης στο κέντρο του Λος Άντζελες. Οφείλει να καταβάλει ένα μέρος της αμοιβής της σ΄ έναν επιστάτη, τον Περέζ. Η Μάγια επικοινωνεί καλά με τους συναδέλφους της. Τα «προβλήματα» αρχίζουν, όταν ένας συνδικαλιστής προσπαθεί να τους οργανώσει στο συνδικάτο…

Ο Κεν Λόουτς, πληροφορούμενος το 1994, από τον σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, την άγρια εκμετάλλευση (16ωρη δουλειά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με ημερήσια αμοιβή 5,2 δολάρια) των Λατινοαμερικανών μεταναστών στις ΗΠΑ, που δούλευαν σαν καθαριστές κτιρίων ιδιοκτησίας πολυεθνικών, τραστ, ακόμα και του Χόλιγουντ, αλλά και το σκληρό αγώνα τους για στοιχειώδη δικαιώματα, την τιμωρία τους με απόλυση και απέλαση, την ανοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας απέναντι στην εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών από λιγοστούς ασυμβίβαστους συνδικαλιστές, πήγε στις ΗΠΑ, γνώρισε πολλούς μετανάστες εργάτες και εργάτριες, τα βάσανα και τον αγώνα τους και γύρισε το «Ψωμί και τριαντάφυλλα», που αφορά ακριβώς σ΄ αυτούς. Η πλειοψηφία των «ηρώων» της ταινίας του είναι μετανάστες καθαριστές κτιρίων, οι οποίοι συναγωνίζονται με τη φυσικότητά τους τους λιγοστούς, πολύ καλούς επαγγελματίες ηθοποιούς. Μια εξαιρετική ταινία του σπουδαίου δημιουργού – ταινία «κατηγορώ» για την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργατών από το μεγάλο κεφάλαιο και ύμνος για τους αγώνες, την αλληλεγγύη, τις κατακτήσεις των εργατών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet