Γιορτή λήξης για τον 9ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης
Κοινωνία

Γιορτή λήξης για τον 9ο Μαραθώνιο Παιδικής Ανάγνωσης

Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014, έγινε στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» η γιορτή για τη λήξη του 9ου Μαραθώνιου Παιδικής Ανάγνωσης Δήμου Χαλανδρίου (Νοέμβριος 2013- Ιούνιος 2014) με μεγάλη επιτυχία και με γιορτινή καλοκαιρινή διάθεση. Παραβρεθήκαν περισσότερα από 400 άτομα – παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, διευθυντές σχολείων, συγγραφείς, εκδότες.

Μικροί – μεγάλοι μπαίνοντας θαύμασαν τις ζωγραφιές των παιδιών της Α΄ δημοτικού που βρίσκονταν εκτεθειμένες στον κήπο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αγαπημένος συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης, που μίλησε στο κοινό και η μεγάλη έκπληξη έγινε από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, οι οποίοι παρουσίασαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη, κάτω από τις σκηνοθετικές κατευθύνσεις του δασκάλου της θεατρικής αγωγής Νικόλα Πρέντζιπα. Η συγκινητική αυτή παράσταση ήταν στα πλαίσια του εκπαιδευτικού σχολικού προγράμματος «Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και του Πόντου».

Ο Μαραθώνιος, καθώς και η γιορτή λήξης, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, από τη Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» (Βραβείο 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ και 3 φορές υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren) σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης». Φέτος πήραν μέρος 800 μαθητές από όλα τα δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου, το 5ο Δημοτικό Βριλησσίων, το Αρσάκειο, την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά του δημοτικού, καθώς και η ενίσχυση της δημιουργικότητας με αφετηρία το καλό βιβλίο.

Το πρόγραμμα και την εκδήλωση υποστήριξαν για μια ακόμη χρονιά με τις προσφορές τους οι εκδότες παιδικών βιβλίων, οι οποίοι και εμπλούτισαν την παιδική βιβλιοθήκη με τους προτεινόμενους τίτλους και ήταν χορηγοί των δώρων της κλήρωσης και της απονομής.

Οι χορηγοί φέτος ήταν:

  • Ο Δήμος Χαλανδρίου που προσέφερε τρεις ετήσιες αθλητικές συνδρομές (κολυμβητήριο και τένις) και το Ίδρυμα Ζήση με δύο ετήσιες συνδρομές στο τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.
  • Από εκδότες ήταν: Εκδόσεις Polaris, Μεταίχμιο, Ψυχογιός, Λιβάνης, Πατάκης, Άγκυρα, Καλειδοσκόπιο, Καλέντης, Παπαδόπουλος, Κέδρος, Μίνωας.
  • Τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, το ηλεκτρονικό περιοδικό «ο αναγνώστης» http://www.oanagnostis.gr/, γραφική ύλη από Faber Castell και Stixis και χορηγία παγωτών από το ζαχαροπλαστείο Valerian (Εθνικής Αντιστάσεως 15, Χαλάνδρι).

Όλη την εκδήλωση πλαισίωσε με ευχάριστους ήχους ο μουσικός Χάρης Μπούτσικας από τη φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου.

Τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα από τη Βιβλιοθήκη με τον έπαινό τους και μ΄ ένα βιβλίο δώρο στο χέρι, έτοιμα να υποδεχτούν το καλοκαίρι, αλλά και να προϋπαντήσουν την καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης με τίτλο «Ό,τι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο» που εντάσσεται για τρίτη χρονιά στα πλαίσια δημιουργικότητας και καινοτομίας του Future Library, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα λήξει την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Εθελοντές που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία ενημέρωναν το κοινό για τις καλοκαιρινές δράσεις, προέτρεπαν τα παιδιά να πάρουν μέρος σε ένα δρώμενο με τις λέξεις των αντιθέτων και στη συνέχεια έπαιρναν τις συμμετοχές των παιδιών για το πρόγραμμα.

Ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης είναι ένας δυναμικός ετήσιος θεσμός που έχει εδραιωθεί στο Χαλάνδρι από το 2005 και η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» το σημείο αναφοράς του. Όπως ενημερώνει ο Δήμος, ο 10ος Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με πολύ περισσότερες συμμετοχές και δραστηριότητες στα σχολεία και στην παιδική βιβλιοθήκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet