Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η συμβολή και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατάρτισης Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την αρχή της προσφυγικής κρίσης επισήμανε ότι απαιτείται Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Χαίρομαι που η νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζει την πρόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Η ΚΕΔΕ, όλο αυτό το διάστημα, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Είναι καθοριστικής σημασίας η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού και οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι για τη διαχείριση του ζητήματος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς μεσάζοντες. Είναι ανάγκη να δοθούν στους δήμους συγκεκριμένα εργαλεία και να εξασφαλιστεί προσωπικό το οποίο θα εργαστεί πάνω στον εθνικό στόχο της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η ΚΕΔΕ, μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), έχει προχωρήσει στην κατάρτιση μελετών που προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις αντιμετώπισης του Προσφυγικού».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, διατύπωσε τη θέση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να έχει ουσιαστικό ρόλο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για το προσφυγικό». Επιπλέον, συμφώνησε με το αίτημα της ΚΕΔΕ ότι η δήμοι απαιτείται να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ότι για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος απαιτούνται μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Με τη διαδικασία αυτή θα μπορούν να εξασφαλιστούν πόροι και προσωπικό που θα εργαστεί για την ουσιαστική υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για το προσφυγικό.

Για την κατάρτιση του σχεδίου θα υπάρξει, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στενή συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ θα οριστεί και ομάδα εργασίας που θα συμβάλει στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων.

Τέλος, ο κ. Γ. Πατούλης προσκάλεσε τον υπουργό Δ. Βίτσα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις των μελών του και να καταθέσει τις θέσεις του υπουργείου του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet