Αφρίν: Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης με καταστροφές
Κόσμος

Αφρίν: Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης με καταστροφές

Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται εντελώς υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών και της Τουρκίας, υποστηρίζει η Άγκυρα, με τους Κούρδους να ισχυρίζονται ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Η πόλη του Αφρίν ήταν το προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Εμπροσθοφυλακή για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν οι Σύροι αντάρτες που πολεμούσαν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Οι αντάρτες εισήλθαν πρώτοι στο Αφρίν και ακολούθησαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστησε φιέστα και εκφώνησε τον εξής πανηγυρικό λόγο:

«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30 (περίπου 07:30 ώρα Ελλάδος). Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!».

Ο εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών, συμμάχων της Άγκυρας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη λίγο πριν την αυγή και αποσύρθηκαν οι μονάδες της YPG.

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό λόγο του Ταγίπ Ερντογάν, αντάρτες και τουρκικός στρατός επιδίδονται σε καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κούρδων στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται βανδαλισμένα μνημεία, τα οποία συνδέονται με την κουρδική παράδοση.

Σήμερα, Κυριακή, γκρεμίστηκε ένα άγαλμα ιδιαίτερης σημασίας για τον κουρδικό πολιτισμό το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της Αφρίν. Σύμφωνα με την ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Ήδη στα περισσότερα κτήρια στο Αφρίν κυμματίζει η τουρκική σημαία, ενώ ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τούρκους ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν προκειμένου να εξαλειφθούν οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο κεντρικός στόχος της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που είχε ξεκινήσει η Τουρκία στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Άγκυρα, σκοπός της επιχείρησης είναι η εξάλειψη των δυνάμεων της «τρομοκρατικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)» στη Συρία.

«Θα γίνουμε ο διαρκής εφιάλτης τους»

Ο αγώνας των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (ΥPG) κατά του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του εισέρχεται σε νέα φάση, ανακοίνωσαν οι κουρδικές διοικητικές αρχές του Αφρίν, κάνοντας λόγο για μετάβαση από τον συμβατικό πόλεμο σε «τακτικές ανταρτοπολέμου».

«Οι δυνάμεις μας είναι παρούσες σε όλα τα εδάφη της περιοχής του Αφρίν. Αυτές οι δυνάμεις θα πλήττουν τις θέσεις του τουρκικού εχθρού και των μισθοφόρων του σε κάθε ευκαιρία… Οι δυνάμεις μας σε όλο το Αφρίν θα γίνουν ο διαρκής εφιάλτης τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οτμάν Σέικ Ισά, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κουρδικού θύλακα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet