Παρίσι: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στη διαδήλωση κατά των μεταρρυθμίσεων Μακρόν
Κόσμος

Παρίσι: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στη διαδήλωση κατά των μεταρρυθμίσεων Μακρόν

Βίαιη τροπή έλαβε η διαδήλωση χιλιάδων σιδηροδρομικών και εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα στο Παρίσι ενάντια στην μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά στον δημόσιο τομέα.

Νεαροί επιτέθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων και στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ έχουν εξαγγείλει πλάνο μείωσης των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 σε ορίζοντα πενταετίας, πάγωμα μισθών, καθώς και εκχώρηση δραστηριοτήτων που σήμερα εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους σε ιδιώτες εργολάβους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση των δημοσίων δαπανών.

Μεταξύ άλλων από το πρωί της Πέμπτης απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οδηγοί τρένων, καθώς και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες για όσους μετακινούνται ή ταξιδεύουν.

Συνολικά σε όλη τη Γαλλία διοργανώθηκαν 140 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων προέδρου και κυβέρνησης.

Αμετακίνητος ο Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν, ωστόσο, εμφανίζεται αμετακίνητος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών υποστηρίζει την πρόθεσή του να αφαιρέσει κάποιες από τις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζόμενων στον σιδηρόδρομο.

Ήδη, ο σοσιαλφιλελεύθερος Μακρόν και η «πολύχρωμη» κυβέρνηση που έχει συγκροτηθεί υπό τον κεντροδεξιό Εντουάρ Φιλίπ, με συμμετοχή κεντροαριστερών, κεντρώων και κεντροδεξιών στελεχών είχαν κερδίσει τον πρώτο γύρο στη μάχη με τα συνδικάτα το φθινόπωρο του 2017, όταν πέρασαν τον νόμο για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα.

«Θα συνεχίσουμε να αναμορφώνουμε τη Γαλλία σε βάθος, με τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας χρειάζεται μετασχηματισμό για να ισοφαρίσει το έδαφος που χάσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet