Πρόσβαση του Facebook σε κλήσεις και SMS ανακαλύπτουν χρήστες
Επιστήμη & Τεχνολογία

Πρόσβαση του Facebook σε κλήσεις και SMS ανακαλύπτουν χρήστες

Όσο οι χρήστες του Facebook συνεχίζουν να διαγράφουν τους λογαριασμούς τους, αντιδρώντας στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ανακαλύπτουν ότι η εφαρμογή είχε πρόσβαση σε πολύ περισσότερα δεδομένα από αυτά που περίμεναν, όπως για παράδειγμα στο αρχείο καταγραφής εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων SMS.

Το κίνημα #deletefacebook (διαγράψτε το Facebook) ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε μοιραστεί με έναν ψυχολόγο του Cambridge τις προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, οι οποίες αργότερα κατέληξαν στα χέρια της συμβουλευτικής επιτροπής για τις εκλογές Cambridge Analytica.

Ενώ είναι δύσκολο για τους χρήστες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους, φαίνεται ότι το Facebook τους ωθεί προς την «απενεργοποίηση», επιλογή που ουσιαστικά αφήνει όλα τα προσωπικά δεδομένα στους διακομιστές της εταιρείας. Όταν οι χρήστες ζητήσουν να διαγράψουν μόνιμα τους λογαριασμούς τους, η εταιρεία προτείνει: «Μπορείτε αν θέλετε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο των πληροφοριών σας από το Facebook». Εκεί οι χρήστες ανακαλύπτουν -και εκπλήσσονται- την έκταση της συλλογής δεδομένων του Facebook.

Ένας χρήστης, ο Ντίλαν ΜακΚέι, ανέφερε ότι για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017 τα αρχεία καταγραφής του περιελάμβαναν «τα μεταδεδομένα κάθε κλήσης που έκανα ποτέ, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της διάρκειας» και «μεταδεδομένα για κάθε μήνυμα κειμένου που έχω στείλει και έχω λάβει».

Πολλοί άλλοι χρήστες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα δεδομένα που ανακάλυψαν ότι έχουν καταγραφεί, μεταξύ των οποίων οι επαφές τους, τα ημερολόγιά τους και τα γενέθλια των φίλων τους.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook εξήγησε γιατί μεταφορτώθηκαν οι επαφές: «Το σημαντικότερο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που αφορούν τις επαφές σας, είναι να προσφέρουν στον χρήστη εύκολη πρόσβαση. Έτσι, την πρώτη φορά που συνδέεστε από το τηλέφωνό σας σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή μια εφαρμογή κοινωνικού δικτύου όπως το Facebook, είναι συνήθης πρακτική η μεταφόρτωση των επαφών του τηλεφώνου».

Το Facebook ζητά από τους χρήστες άδεια για τη μεταφόρτωση τέτοιων προσωπικών δεδομένων για πολλούς λόγους: τα βιβλία διευθύνσεων, για παράδειγμα, φορτώνονται με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσουν τους χρήστες να βρουν φίλους στο δίκτυο και το Messenger ζητά άδεια για ανάγνωση αρχείων καταγραφής κλήσεων και SMS για παρόμοιο σκοπό.

Η εταιρεία σημειώνει ότι οι χρήστες μπορούν να σταματήσουν τη συνεχή μεταφόρτωση επαφών ή και να διαγράψουν όλες τις επαφές που είχαν μεταφορτωθεί προηγουμένως, από τις ρυθμίσεις στο Messenger.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet