Το Μαρούσι τιμά τη γυναίκα – σύμβολο του Πνεύματος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Πρόσωπα

Το Μαρούσι τιμά τη γυναίκα – σύμβολο του Πνεύματος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Μια πολύ μεγάλη μορφή του Πνεύματος και της Επιστήμης θα γίνει σε λίγες μέρες επίτιμη δημότης της πόλης του Αμαρουσίου. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ δεν χρειάζεται συστάσεις. Όσοι είχαν την ευ-τυχία να τη γνωρίσουν από κοντά μπόρεσαν να «κοινωνήσουν» της ευρύτητας της σκέψης της και του βάθους των αισθημάτων της. Όσοι διάβασαν γι’ αυτήν, ένιωσαν «ιδανικοί κι ανάξιοι εραστές» μιας γυναίκας που κινήθηκε πάντοτε πάνω από τον μέσο όρο της εποχής της.

«Η έλλειψη αυτογνωσίας είναι η πιο ανήθικη πράξη» είπε κάποτε και σε μια άλλη συνέντευξη συμπλήρωσε: «Είναι η πιο ανεύθυνη και παιδαριώδης πράξη. Δυστυχώς, πολλές φορές καταλογίζω στους Έλληνες έλλειψη αυτογνωσίας. Φθάνει πια το περίφημο σύνθημα “είμαστε οι καλύτεροι της παρέας”. Καλά θα κάνουμε να προσπαθούμε να μάθουμε ποιοι είμαστε και να μην ρωτάμε αν υπάρχουν φιλέλληνες έξω. Δεν άκουσα κανέναν Γάλλο ν’ αναρωτιέται αν υπάρχουν “φιλογάλλοι”!».

Κι όταν τη ρώτησαν για την ποιότητα διακυβέρνησης, δεν δίστασε να πει: «Αν διευθύνουν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί. Κι αν διευθύνουν οι ανάξιοι, τότε φταίει η γενική απαξίωση».

Αλλά, κατά τη γνώμη μας, κορυφαία ήταν η απάντησή της στο τι θεωρεί αμαρτία. «Κοιτάξτε, για μένα αμαρτία είναι αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι: “Να αστοχήσεις στη ζωή σου!”, να χάσεις τον στόχο της ζωής σου, όποιος κι αν είναι ο στόχος για τον καθένα…».

Και υπάρχουν χιλιάδες ακόμη αναφορές της, καθεμιά από τις οποίες αποτελούν κι ένα «μάθημα ζωής», για όσους είναι επιδεκτικοί στη «μάθηση»…

Η Τρίτη 17 Απριλίου 2018 θα είναι μεγάλη μέρα για το Μαρούσι, που θα τιμήσει μια εξέχουσα προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη διεθνή ακτινοβολία της και την αναμφισβήτητη προσφορά της στον τόπο μας. Και όσοι παραβρεθούν στην τελετή σίγουρα θα έχουν κάτι σημαντικό να θυμούνται για πολλά χρόνια στη ζωή τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet