Πυραυλική επίθεση από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία στη Συρία
Κόσμος

Πυραυλική επίθεση από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία στη Συρία

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου συντονισμένα πλήγματα στη Συρία, καθώς με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ, ξεκίνησε η επίθεση εναντίων του χημικού οπλοστασίου του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η επίθεση ξεκίνησε μετά τη διαταγή για «χειρουργικές» επιθέσεις σε στόχους που σχετίζονται με το χημικό οπλοστάσιο του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία που έδωσε ο Ντόναλτ Τραμπ.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ’ όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς. Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

Οι στόχοι

Τα πλήγματα διήρκεσαν περίπου μία ώρα, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, και «έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, το καθεστώς του οποίου «δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι».

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.

Οι αντιδράσεις

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία» δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. «Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Αντόνοφ.

Ο Καναδάς, διά του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.

Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την υποστήριξή του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Διάγγελμα Τραμπ

«Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαπολύσουν επιθέσεις ακριβείας σε στόχους που σχετίζονται με το δυναμικό των χημικών όπλων του Σύριου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ» τόνισε ο κ. Τραμπ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο. «Αυτές δεν είναι πράξεις ενός ανθρώπου. Είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος» ανέφερε σε σχέση με το ρόλο του Άσαντ στις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Την ώρα του διαγγέλματος Τραμπ  ακούγονταν εκρήξεις στη Δαμασκό.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet