Παρέμβαση στο Δ.Σ. Αμαρουσίου για την κεραία στην Κυπρίων Αγωνιστών
Κοινωνία

Παρέμβαση στο Δ.Σ. Αμαρουσίου για την κεραία στην Κυπρίων Αγωνιστών

Παρέμβαση για τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους έκαναν κάτοικοι της περιοχής του Νέου Αμαρουσίου, μέσω του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 17 Απριλίου 2018.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του συλλόγου, περί τα τέλη Φεβρουαρίου κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ σε οικοδομή επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών 25 και Κάλβου. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αμαρουσίου, διαπιστώθηκε ότι έχει σχετικά εκδοθεί η με Α/Α 94/2017 Έγκριση Εγκατάστασης Δομικών Κατασκευών Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας από τη VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ.

Στις 2 Μαρτίου 2018, μετά από παρέμβαση εκπροσώπων του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Νέου Αμαρουσίου στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Ρώτα, έγινε ενημέρωσή του σχετικά με τις προβλέψεις του Π.Δ. (ΦΕΚ 659/Δ/06.09.1995). Όπως επισημάνθηκε από πλευράς συλλόγου, «το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο εμπίπτει εντός της ειδικά προστατευόμενης περιοχής Ζώνης Α του ανωτέρω Π.Δ., που αφορά στην προστασία του χειμαρικού ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου ως προστατευόμενου τοπίου και οι επιτρεπόμενες από το Π.Δ. δραστηριότητες για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι αυστηρά απαριθμούμενες, συνεπώς εν προκειμένω προκύπτει θέμα χρήσεων γης που πρέπει να εξεταστεί».

Η διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης επανέλεγξε την με Α/Α 94/2017 άδεια εγκατάστασης και με (αρ.πρωτ. 10254 /08/03/18) διαπιστώθηκε ότι δεν εγκρίθηκε η εν λόγω κατασκευή από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως όφειλε με το άρθρο 5. παρ. 13 του ανωτέρω Π.Δ. και αποφάσισε τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών, στο στάδιο όμως των ήδη αποπερατωμένων δομικών κατασκευών, όπως και έχει διαπιστωθεί με τη σχετική απόφαση.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου ενημέρωσαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι σε μικρή απόσταση επί της Κυπρίων Αγωνιστών 3 είναι ήδη εγκατεστημένοι άλλοι  δύο Σταθμοί Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας των εταιρειών COSMOTE (Κωδ. Θέσης 1400228) και WIND (Κωδ. Θέσης1202569). Από τον έλεγχο των φακέλων που έχουν καταθέσει και οι λοιπές εταιρίες προκύπτει ότι δεν υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (αρ. 22 Ν.4030/2011) ή την αντίστοιχη και προγενέστερη  αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

Όπως σημείωσαν οι κάτοικοι, δεν έχουν αρμοδίως κάποια ενημέρωση για εξελίξεις σχετικά με τη διακοπή εργασιών από τους φορείς ΕΕΤΤ, VODAFON, Αστυνομία και δεν γνωρίζουν επ΄ ακριβώς εάν ο σταθμός είναι ενεργός, ενώ, αντιθέτως, διαπίστωσαν ότι υπάρχει απόλυτη βελτίωση σήματος στην περιοχή για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Παράλληλα, ο Σύλλογος έθεσε υπόψη του Σώματος τα εξής στοιχεία:

  • Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται υπό την επίδραση τριών Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας,
  • Η χρήση ασύρματης επικοινωνίας αυξάνετε  συνεχώς χωρίς να είναι  πάντα αναγκαία.
  • Ότι, όπως ανεδείχθη στην ημερίδα της 01/04/2017 του ΙΣΑ (σ.σ.: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  ΚΕΔΕ, είναι ανάγκη να  ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με αποδέκτες τόσο τους τελικούς χρήστες όσο και την συσσώρευση στο περιβάλλον από το ολικό λειτουργικό φορτίο.
  • Στην εν λόγω ημερίδα το υπόμνημα του καθηγητή Ραδιοβιολογίας κ. Λουκά  Μαργαρίτη επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο και  τις επιδράσεις στην υγεία από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας.
  • Ο μηχ. ηλ. Μηχ. Περιβ. δρ. Θεόδωρος Μέτσης τόνισε ότι ερευνητικά ιδρύματα και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται δεν είναι ασφαλή.
  • Η δρ. Στέλλα Μιχαηλίδη παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην Κύπρο για την προστασία των μαθητών, αλλά και τις μελέτες που ρητώς αντιτίθενται στην έκθεση των μαθητών και ειδικά παιδιών στη νηπιακή ηλικία.
  • Η επιστολή διαμαρτυρίας 220 επιστημόνων προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας σε σημαντικό ποσοστό πληθυσμού επιτάσσουν πιο προσεκτική εξέταση των επιπτώσεων.
  • Οι συστάσεις των επιστημόνων είναι: α) να αναθεωρηθεί  η νομοθεσία ως προς την έκθεση με βάση νέα βιολογικά δεδομένα, β) να ληφθούν μέτρα για μείωση της έκθεσης των παιδιών.
  • Πλησίον των κεραιών κατοικούν και ξεκινούν τα πρώτα βήματα ζωής πολλά παιδιά μικρής ηλικίας.
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το πάρκο και η Παιδική Χαρά γειτνιάζουν άμεσα με τις εν λόγω κεραίες.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ζήτησε ο Δήμος Αμαρουσίου να αξιοποιήσει την ημερίδα του ΙΣΑ και, εν προκειμένω, να εξετάσει τις παρατυπίες στους φακέλους των τριών εταιριών και να προβεί στις εξής ενέργειες:

α)  Να ανακληθεί άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών του Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας της Vodafone επί της Κυπρίων Αγωνιστών 25.

β) Να μην εγκριθεί η ρευματοδότηση της εγκατάστασης, να ελεγχθεί η νομιμότητα και η τυχών λειτουργία της ηλεκτρική σύνδεσης.

γ) Να επανελεγχθεί η αρτιότητα των φακέλων των άλλων δύο σταθμών επί της Κυπρίων Αγωνιστών 3.

Τέλος, ζήτησε από τη διοίκηση του Δήμου να λάβει υπόψη και να υλοποιήσει το Π.Δ. «Χαρακτηρισμός του χειμαρικού ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου ως προστατευομένου τοπίου, καθορισμός των ορίων και ζωνών προστασίας αυτού, επιβολή όρων, απαγορεύσεων και περιορισμών αυτών» -ΦΕΚ (659/Δ/06.09.1995) και να παράσχει κάθε αναγκαία νομική, τεχνική  και οικονομική υποστήριξη προς τις υπηρεσίες του δήμου για την προώθηση του θέματος.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Dimitris Kalomoirhs

    Οι περισσότεροι απ’αυτούς τους γραφικούς τύπους που συνέχεια φωνάζουν για όλα, δεν έχουν ιδέα για το πως δουλεύουν οι κεραίες, πιστεύουν πως “βγάζουν” ραδιενέργεια, παίρνουν κάθε μέρα το αυτοκίνητό τους για να μετακινούνται με άνεση μολύνοντας τους πάντες και κατα τ’άλλα τους ενδιαφέρει το περιβάλλον. Άμυαλοι, αμόρφωτοι, αστείοι φωνακλάδες… και περιμένουμε να πάμε μπροστά σαν χώρα με αυτούς…

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet