«No pasaran» από Κ. Αγοραστό και Γ. Πατούλη, «κλειστά χαρτιά» από Π. Σκουρλέτη
Πρόσωπα

«No pasaran» από Κ. Αγοραστό και Γ. Πατούλη, «κλειστά χαρτιά» από Π. Σκουρλέτη

Είναι αναμφίβολα τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα των ημερών. Από τη μία ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός, και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, και από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Οι δύο πρώτοι βγήκαν ενωμένοι από το κοινό συνέδριο των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, διατρανώνοντας σε όλους τους το δικό τους «no pasaran» («δεν θα περάσουν») σε βασικές πτυχές τόσο του κυοφορούμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όσο της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο υπουργός έδωσε μόνο μια «πρόγευση» των όσων θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα (που ουδείς ακόμη γνωρίζει πόσο θα είναι), προτιμώντας να κρατά ακόμη τα… χαρτιά του κλειστά.

Η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα «θερμή», καθώς οι αυτοδιοικητικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι εάν οι προωθούμενες αλλαγές δεν δοθούν προς διαβούλευση για επαρκή χρονικό διάστημα (το προσδιορίζουν στους δύο μήνες) προτού κατατεθούν στη Βουλή, τότε ο υπουργός θα τους βρει απέναντι. Από την άλλη, οι όποιες διασπαστικές προσπάθειες στο εσωτερικό του αυτοδικοικητικού χώρου επιχειρήθηκαν δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα, καθώς ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ δείχνουν να έχουν συμπτύξει αρραγές μέτωπο, που δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει η κεντρική διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση από τα παραπάνω τρία πρόσωπα θα καθοριστεί το μοντέλο, αλλά και η ποιότητα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα τα επόμενα πολλά χρόνια. Ας ευχηθούμε ότι οι αντιπαραθέσεις δεν θα αποβούν εις βάρος της ουσίας των αλλαγών που χρειάζεται ο αυτοδιοικητικός χώρος και ότι η συναίνεση θα επικρατήσει έναντι των όποιων ιδεοληπτικών ή άλλων εμμονών…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet