Ο Κλεισθένης ίσως… εξοστρακίσει όσους τον χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αυτοδιοίκησης
Ενυπόγραφα

Ο Κλεισθένης ίσως… εξοστρακίσει όσους τον χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αυτοδιοίκησης

Οι προωθούμενες αλλαγές στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης αποτελούν κρίσιμο σταυροδρόμι για την ίδια την ύπαρξη του θεσμού, αφού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία, αλλά και την αποτελεσματικότητά του τα επόμενα χρόνια, σε μια χώρα που θα βγαίνει από μια βαθιά κρίση και θα επανακαθορίζει το μέλλον της.

Δυστυχώς, αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, δεν ξεκινήσαμε καλά. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο διάλογος γινόταν εν πολλοίς προσχηματικά και τώρα, στο «παρά πέντε» της κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, οι δύο πλευρές -Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση- κάθε άλλο παρά κοντά δείχνουν να βρίσκονται.

Το κλίμα που επικράτησε στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ήταν δηλωτικό της σοβαρής έλλειψης εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Και μόνο το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικοί αναγκάζονται να προειδοποιούν το υπουργείο Εσωτερικών με «αντίποινα» εάν δεν δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη διαβούλευση επί του προωθούμενου νομοσχεδίου, πριν αυτό φθάσει στα βουλευτικά έδρανα προς ψήφιση (το αυτονόητο, δηλαδή), είναι ενδεικτικό του πόσο «παράλληλοι» είναι ακόμη οι δρόμοι μεταξύ κράτους και αυτοδιοικητικών θεσμών.

_______________________
Οι προσεχείς κάλπες, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, θα έχουν μια μορφή εξοστρακισμού για όσους θελήσουν να καταδικάσουν τον αυτοδιοκητικό θεσμό σε μια νέα περίοδο μαρασμού, που ίσως αποδειχθεί μοιραία για την ίδια την επιβίωσή του….
_______________________

Κι όμως, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία, έχοντας υποστεί τόσα σοβαρά πλήγματα από μια κρίση που δεν λέει να τελειώσει, ίσως είναι ιδανική ευκαιρία να ξαναγράψουμε την αυτοδιοικητική ιστορία, φροντίζοντας ν’ απαλείψουμε τα «κεφάλαια» των σοβαρών λαθών ένθεν κι ένθεν, καθιστώντας τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό κινητήριο δύναμη για την επανασύσταση όλου του κράτους. Θα είναι τραγικό λάθος εάν η κυβέρνηση χάσει τη μεγάλη ευκαιρία να συνδέσει τη θητεία της με μια όντως ριζοσπαστική αλλαγή στα αυτοδιοικητικά πράγματα, επιβεβαιώνοντας επιτέλους αυτό το «εναλλακτικό» στη διακυβέρνηση, που τόσο διαφήμιζε προεκλογικώς.

Χρόνος υπάρχει ακόμη για μια ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου το τελικό νομοσχέδιο να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα αυτοδιοικητικά στοιχεία που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αν δεν αξιοποιηθεί, τότε η τελευταία ίσως ζητήσει εξηγήσεις από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές. Και πιθανότατα να θυμηθεί ότι ο Κλεισθένης (το όνομα που θα… συνοδεύσει τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση) εκτός του ότι ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας, ήταν κι αυτός που καθιέρωσε τον οστρακισμό ή εξοστρακισμό, προκειμένου να προστατεύσει αυτό ακριβώς το πολίτευμα.

Και είναι βέβαιο ότι οι προσεχείς κάλπες, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, θα έχουν μια μορφή εξοστρακισμού για όσους θελήσουν να καταδικάσουν τον αυτοδιοκητικό θεσμό σε μια νέα περίοδο μαρασμού, που ίσως αποδειχθεί μοιραία για την ίδια την επιβίωσή του…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet