Η ολική ρήξη με την Αυτοδιοίκηση δεν συμφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση
Ενυπόγραφα

Η ολική ρήξη με την Αυτοδιοίκηση δεν συμφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση

Τελικώς, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Το «πόνημα» που δόθηκε προς διαβούλευση επεστράφη στον «συντάκτη» του ως απαράδεκτο από τα κορυφαία θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και πλέον ουδείς μπορεί να προβλέψει «τι μέλει γενέσθαι» με τον «Κλεισθένη Ι».

Ίσως κάποιοι στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι μπορούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που θέλουν στην Αυτοδιοίκηση ερήμην της τελευταίας, αλλά λησμονούν δύο βασικές παραμέτρους: η πρώτη είναι ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη αλλαγή που πήγαινε τόσο κόντρα στην πλειοψηφία αυτών που αφορούσε και η δεύτερη ότι η κυβέρνηση που θα κληθεί να νομοθετήσει σχετικώς δεν είναι στην πρώτη φάση της θητείας της, όπου μπορούσε να προσδοκά στην ανοχή του εκλογικού σώματος, αλλά έχει φθαρεί σημαντικά.

_______________________
Στην απευκταία περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει την ολική ρήξη με τους αιρετούς, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο το κυβερνητικό μέλλον της, αλλά -το κυριότερο- την ίδια την ομαλή λειτουργία της χώρας.
_______________________

Το καλύτερο που μπορεί να επιλέξει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση είναι να «ανακρούσει πρύμναν» και να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους αιρετούς, εγκαινιάζοντας έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, με διάθεση σύνθεσης και συναίνεσης. Και αν όντως υπάρχουν πολωτικές φωνές στην αντίπερα όχθη, που αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χώρο, αυτές είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν μέσα από τον προαναφερόμενο διάλογο και θα απομονωθούν από την κοινωνία.

Στην απευκταία περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει την ολική ρήξη με τους αιρετούς, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο το κυβερνητικό μέλλον της, αλλά -το κυριότερο- την ίδια την ομαλή λειτουργία της χώρας. Οι σημερινοί Δήμοι, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, με όλες τις αδυναμίες και τις «κακοδαιμονίες» τους, αποτελούν ισχυρό σύμμαχο και στήριγμα του πολίτη – δημότη στην όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητά του. Και αυτό οι τοπικές κοινωνίες το έχουν διαπιστώσει και δεν είναι διατεθειμένες να το αφήσουν να χαθεί αμαχητί…

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει στον πειρασμό «να διαβεί τον Ρουβίκωνα», γιατί σε αυτή την περίπτωση ο «κύβος που θα ριφθεί» δεν γνωρίζουμε ποιον θα «τραυματίσει» περισσότερο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet