Πολίτες σε Δράση: Γιατί κ. δήμαρχε δεν εφαρμόζετε τον νόμο για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;
Κοινωνία

Πολίτες σε Δράση: Γιατί κ. δήμαρχε δεν εφαρμόζετε τον νόμο για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;

Τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη, «εγκαλεί» η νέα δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση με αφορμή τη στάση του στο θέμα της δίχρονης δημόσιας προσχολικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα για την άρνησή του να συμβάλλει στην εξεύρεση των απαραίτητων χώρων/αιθουσών για τη φοίτηση των σχετικών μαθητών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η παράταξη αναφέρει:

Έκπληξη και πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η στάση του δημάρχου κ. Μαυρίδη, ο οποίος τάχτηκε ενάντια στην υλοποιούμενη εκπαιδευτική πολιτική, που ικανοποιεί ένα αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και του εκπαιδευτικού κόσμου για τη δίχρονη δωρεάν δημόσια υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών, σύμφωνα με τον Ν. 4521 (38, Α’/2-3-2018, Άρθρο 33.)

Ο κ. δήμαρχος τάχτηκε με το πλευρό όσων απεργάζονται σενάρια και πολιτικές ενάντια στη δημόσια και δωρεάν προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, αφού δήλωσε ότι διαφωνεί με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό της τριμελούς επιτροπής που συγκροτήθηκε από το ΥΠΠΕΘ, με σκοπό την εξεύρεση/εξασφάλιση αιθουσών για τη φοίτηση των παιδιών από 4 ετών στη δίχρονη δωρεάν προσχολική εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα να επισημάνουμε τη στάση του κατά τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο διευθυντής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών, την Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, κατά την οποία «απέπεμψε» τα δύο μέρη της επιτροπής, αρνούμενος να εφαρμόσει τον Ν. 4521/2018, άρθρο 33, όπου προβλέπεται σταδιακή φοίτηση των νηπίων από 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία από το σχολικό έτος 2018-2019.

Καλούμε τον δήμαρχο κ. Μαυρίδη να απαντήσει και να εξηγήσει στους πολίτες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης:

1) Γιατί αρνήθηκε να συμβάλλει στην εξεύρεση απαραίτητων χώρων (αιθουσών) για τη φοίτηση των μαθητών στην υποχρεωτική δωρεάν δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;

2) Γιατί αρνήθηκε να εφαρμόσει τον ψηφισμένο Νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4521/2018), που προβλέπει τη φοίτηση των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, όπως έπραξαν 184 Δήμοι της χώρας;

3) Είναι υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας και της εφαρμογής των Νόμων ή όχι;

4) Είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της υποχρεωτικής δωρεάν φοίτησης των παιδιών στα νηπιαγωγεία ή είναι υπέρ των voucher και της καταβολής τροφείων από τους γονείς, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας;

5) Καλύπτουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί τις ανάγκες όλων των οικογενειών ή κάνουν επιλογές, με βάση κριτήρια που υπάρχουν από τον σχετικό κανονισμό λειτουργίας;   

Ως δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση δηλώνουμε ότι η δίχρονη δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση παιδιών στα νηπιαγωγεία από 4 ετών, που σταδιακά θα εφαρμοστεί σε διάστημα τριών (3) ετών, σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τις δημοτικές κοινωνικές δομές και τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Κατανοούμε απολύτως την ευαισθησία και την αγωνία για τυχόν απώλεια θέσεων εργασίας με τη σταδιακή υλοποίηση της δίχρονης δωρεάν προσχολικής αγωγής, όμως είναι γνωστό ότι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον Δήμο μας, έμειναν χιλιάδες προνήπια, κυρίως, εκτός Παιδικών Σταθμών και δομών Προσχολικής Εκπ/σης, που υπολογίζονται σε 40.000, περίπου, για το σχολικό έτος 2017-18.

Η δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καμία απώλεια θέσεων εργασίας δεν θα υπάρξει και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει, αφού οι ανάγκες των πολιτών και των οικογενειών για φοίτηση, τόσο βρεφών όσο και νηπίων, είναι μεγάλες.

Καλούμε τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης να αξιοποιήσει άμεσα το πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε την Τετάρτη 2 Μαΐου, το οποίο χρηματοδοτεί τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας (ΚΥΑ Δ11/οικ.21568/620/12-4-2018. ΦΕΚ 1409Β’).

Καλούμε το ΚΟΙΠΑΠ να εισηγηθεί τη δημιουργία/ίδρυση και βρεφικών τμημάτων, δυναμικότητας 12 βρεφών ή ενός τμήματος, δυναμικότητας 25 νηπίων, που χρηματοδοτούνται με 50.000 ευρώ.

Η δημιουργία τμημάτων και βρεφών θα καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη, θα ανακουφίσει και θα εξυπηρετήσει πολλές οικογένειες στον Δήμο μας.

Καλούμε τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και τον δήμαρχο κ. Μαυρίδη, έστω και τώρα, να προσχωρήσει στη λογική εφαρμογής της υποχρεωτικής  δωρεάν δίχρονης προσχολικής αγωγής  για το σχολικό έτος 2018-19, με την εξεύρεση χώρων/αιθουσών, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των γονέων και της κοινωνίας.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά μια κυβερνητική ή κομματική λογική. Είναι κοινωνική απαίτηση και οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην επιτυχία της, και ιδιαίτερα οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, με τη διευκόλυνση και την εξεύρεση απαραίτητων χώρων/αιθουσών, ώστε να μην επιβαρύνεται η ελληνική οικογένεια με τροφεία από τη νηπιακή ηλικία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet