Υπέρ της απλής αναλογικής ο Γ. Θεοδωρακόπουλος
Πολιτική

Υπέρ της απλής αναλογικής ο Γ. Θεοδωρακόπουλος

Υπέρ της απλής αναλογικής ως σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τάσσεται ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών Πεύκης – Λυκόβρυσης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου σημειώνεται:

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Η απλή αναλογική και οι συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας τέθηκε για απόφαση το κείμενο – ψηφισμα που έστειλε η ΚΕΔΕ εναντίον της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και εναντίον του σχεδίου νόμου με την ονομασία «Κλεισθένης Ι». Για να είμαι ξεκάθαρος περίμενα ότι θα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά τα θέματα για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περίμενα διαλογο στον Δήμο μας. 

Δύο και πλέον χρόνια ακούμε για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά στην πόλη μας δεν άνοιξε ποτέ συζήτηση γι΄ αυτές. Σαν να μην μας αφορούν. Ο δήμαρχος δεν έβαλε ποτέ το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Εδώ δεν έφερε ποτέ εισήγηση για τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων σε συνεδρια της ΚΕΔΕ, που είχαν στην ημερήσια διαταξη τις αλλαγές, θέλαμε και συζήτηση… Την αντιπολίτευση την είχε κομμένη.

Από την άλλη πλευρά του το υπουργείο συνομιλούσε μόνο με τους δημάρχους. Ποτέ δεν κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κι ας έχουν λάβει αυτές οι παρατάξεις στις δημοτικές εκλογές του α΄ γύρου, όπου καταγράφεται η πραγματική δύναμη όλων, ποσοστά 65-75% σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ναι, οι περισσότεροι δήμαρχοι εκλέγονται στον β΄ γύρο με τις ψήφους των πολιτών που είχαν ψηφίσει άλλες παρατάξεις την πρώτη Κυριακή. Στον Δήμο μας όπου η παράταξη του δημάρχου στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014 είχε πάρει 33,97% και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης 66,04% αν ίσχυε η απλή αναλογική ο δήμαρχος έπρεπε να κερδίσει 11 έδρες από τις 33. Όμως λόγω του συστήματος κέρδισε 20 έδρες. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έπρεπε να έχουν 22 έδρες πήραν μόλις 13 λόγω του εκλογικού νόμου.

Η δική μας παράταξη, η Συμμαχία Πολιτών, αν ίσχυε η απλή αναλογική θα είχε τώρα επτά έδρες και όχι τρεις. Το ίδιο ισχύει για όλες σχεδόν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου μας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται δεύτερη κουβέντα για να αντιληφθείτε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στηρίζει την απλή αναλογική. Κάτι που ισχύει φυσικά και για εμένα. Την άποψη αυτή την έχω χρόνια γιατί θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος όπου η συνεργασία και η συννενόηση μπορούν να κάνουν πολλά. Και επιβάλλεται να λειτουργούν σε κλίμα συνεργασίας κρατώντας βεβαίως τον θεσμικό της ρόλο η καθεμιά. Η αλαζονεία και οι αποκλεισμοί δεν έχουν θέση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωρίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Θα πείτε σίγουρα ότι αυτά είναι ωραία λόγια. Η πράξη μας έχει δείξει άλλα. Και υπάρχουν ασφαλώς και δύσκολα θέματα. Και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την κυβερνησιμότητα των δήμων. Επιβάλεται λοιπόν να γίνουν άμεσα αλλαγές και βελτιώσεις σε βασικά σημεία του νόμου. Και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συμμετάσχουμε όλοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet