Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

E.E. και ΟΗΕ ζητούν αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

0
157 Προβολές

«Πολύ ανησυχητικές» χαρκτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση».

«Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (…) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, είναι πολύ ανησυχητικές», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μογκερίνι. «Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη η Ε.Ε., το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή», προστίθεται στη σύντομη ανακοίνωση.

Γκουτέρες: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε χθες, με ανακοίνωση που εξέδωσε, «τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας, που θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια πολιτική λύση» και να «αναλάβει τις ευθύνες του», όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up