Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Να τιμήσουμε τη Μητέρα με πράξεις και όχι με «ευχολόγια»
Κοινωνία

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Να τιμήσουμε τη Μητέρα με πράξεις και όχι με «ευχολόγια»

«Να τιμήσουμε τη Μητέρα με πράξεις και όχι με “ευχολόγια”» σημειώνει η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη με την ευκαιρία της σημερινής Γιορτής της Μητέρας.

Ειδικότερα, στο σχετικό μήνυμά της η κ. Πατούλη αναφέρει:

«Το χέρι που κινεί την κούνια κινεί τον κόσμο ολάκερο» λέει μια παλιά ισπανική παροιμία. Και το χέρι αυτό είναι της Μητέρας, του αιωνίου συμβόλου προσφοράς κι αυτοθυσίας προς χάρη όλης της Ανθρωπότητας, του πλέον ισχυρού κρίκου στην «αλυσίδα» της Ζωής.

Η Mάνα δίνει τη συνέχεια στο ρεύμα της ζωής, στο αίμα και στην κληρονομιά των προγόνων, στα ήθη και στα έθιμα, σε όλα τα αγαθά του πολιτισμού. Η Mάνα είναι ο προστάτης και ο θεματοφύλακας των αξιών και των αγαθών του πολιτισμού. Αυτή διατηρεί την παράδοση, την εξευγενίζει, την αυξάνει και την παραδίδει από γενιά σε γενιά.

Αυτό το πρόσωπο τιμούμε σήμερα, σε αυτό το πρόσωπο οφείλουμε καθημερινό σεβασμό, γι’ αυτό το πρόσωπο μένει να κάνουμε πάρα πολλά, ώστε να μπορεί αβίαστα να υπηρετεί τον ύψιστο ρόλο που του επιφύλαξε η Φύση.

Η Γιορτή της Μητέρας δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια απλή επέτειο τυπικής αναγνώρισης και έκφρασης κάποιων «ανέξοδων» ευχών. Αντιθέτως, θα πρέπει να λειτουργεί ως σταθμός απολογισμού για το τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα για τη στήριξη αυτής της μεγάλης δότριας Ζωής, αλλά και ως έναυσμα προβληματισμού για το πρέπει ακόμη να πράξουμε ώστε να υποστηρίξουμε τον σύγχρονο ρόλο της.

Κι αυτό γιατί οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μητέρα του σήμερα εξακολουθούν να είναι τεράστιες. Νεαρή ή ηλικιωμένη, πλούσια ή φτωχή, διάσημη ή μη, μορφωμένη ή όχι, εργαζόμενη ή άνεργη, ανύπαντρη, πολύτεκνη, «μάνα καρδιάς», η Μητέρα δίνει καθημερινά τιτάνιο αγώνα για να «παντρέψει» μεταξύ τους τόσο πολυσήμαντους μα και δύσκολους ρόλους.

Για να το πετύχει απαιτούνται ισορροπία και σωστή κατανομή ποιοτικού χρόνου ανάμεσα στην εργασία και στην οικογένεια, ψυχική ηρεμία και επιθυμία προσφοράς και διάθεσης θετικών συναισθημάτων.  

Και εδώ έρχεται το χρέος της Πολιτείας, αλλά και των δήμων, που οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη ότι η Μητρότητα είναι θείο δώρο και όχι εμπόδιο στη ζωής μιας Γυναίκας. Πολιτεία και Δήμοι οφείλουν να σταθούν δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει, της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων:

  • Κίνητρα στα νέα ζευγάρια για τεκνοποίηση και ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και των οικογενειών που ανήκουν στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
  • Σύγχρονες και επαρκείς δομές εκπαίδευσης των παιδιών από τη βρεφική ηλικία.
  • Σχολές Γονέων, αλλά και δομές στήριξης της ανάπτυξης του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
  • Μέτρα για την ουσιαστική διευκόλυνση του διπλού ρόλου της γυναίκας – μητέρας.

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη σημερινή Γιορτή της Μητέρας είναι να προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή των παραπάνω δράσεων κι ακόμη περισσότερων. Δηλαδή, να περάσουμε από τα «ευχολόγια» στα έργα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να «ανθίσει» η μητρική αγάπη, που είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει, αλλά και να συντηρήσει στον κόσμο γύρω μας, τις υψηλότερες ανθρώπινες αξίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet