Έρχεται μείωση συντάξεων από το 2019
Οικονομία-Αγορά

Έρχεται μείωση συντάξεων από το 2019

Mία στις τρεις συντάξεις θα μειωθεί από 1% έως 18% τον Ιανουάριο του 2019, ενώ μία στις τέσσερις θα μείνει αμετάβλητη.

Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο επανυπολογισμού των συντάξεων και κατάργησης των προσωπικών διαφορών που θα ισχύσει από 1/1/2019.

«Έχουμε μπροστά μας επτά μήνες να δούμε τις επιδόσεις που επιτυγχάνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης Προβλέπω ότι θα ξεπερνά το 1 δισ. το πλεόνασμα και φέτος και επομένως έχουμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε κάποιες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν κάποιες παράμετροι του επανυπολογισμού, μετά την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο υφυπουργός, σύμφωνα με το insider.gr, ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δεν συμπεριλαμβάνονται στον επανυπολογισμό, επομένως οι συντάξεις που έδινε ο ΟΓΑ δεν υφίστανται καμιά περικοπή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν και αυξήσεις (κυρίως στις πολύ χαμηλές συντάξεις του ΙΚΑ).

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε πως μέχρι τον Αύγουστοθα έχει ολοκληρωθεί η χορήγησή τους, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. στο ΤΣΑΥ και το ταμείο Νομικών), όπου υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν διαπιστωθεί, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων. Σε αυτά τα ταμεία θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς λείπουν απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό τους.

Επίσης θα έχουν δοθεί όλα τα εφάπαξ, συμπεριλαμβανομένων των 3.500 που εκκρεμούν και αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, ενώ δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το ζήτημα με κάποιες εκκρεμότητας από το Ταμείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου οι αιτήσεις είναι χαμένες στα χαρτόκουτα.

Για τις επικουρικές, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως θα εξαντληθούν όλες, ενώ υποστήριξε πως δεν θα προκύψουν περαιτέρω μειώσεις από τον επανυπολογισμό τους.

«Το τρίμηνο που λέγαμε μέσα στο οποίο θα δίνεται η σύνταξη, έχει ήδη επιτευχθεί για τις συντάξεις οι οποίες προκύπτουν με το νέο νόμο. Μέσα στο 2017 σύνταξη δεν περιμένει κανείς πάνω από 3 μήνες για να βγει», υπογράμμισε.

Τέλος αναφερόμενος στην επικείμενη «απόφαση» του ΣτΕ, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως «επί απόφασης που δεν ξέρω δεν μπορώ να κάνω σχολιασμό. Ας μην βιαστούμε να πούμε για πράγματα που δεν έχουμε, δεν έχουν δει συνολικά σκεπτικό καμίας απόφασης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet