Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018»
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018»

Βασική προϋπόθεση για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας και όχι ένα μεμονωμένο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε την ανάγκη για αποκέντρωση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες του 6ου Στρατηγικού Συνεδρίου «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018», που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και η ΚΕΔΕ με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και της Boussias Communications.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «για να κερδίσει η χώρα μας το στοίχημα της ανάπτυξης απαιτείται να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικονομικό, θεσμικό, διοικητικό πλαίσιο που θα συμβάλλει στο να ευδοκιμήσουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, το οποίο θα βασίζεται στους εξής τρεις πυλώνες: οικονομική μεγέθυνση, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία».

Επιτακτική ανάγκη για Τοπικές Επενδύσεις

Επικαλούμενος στατιστικούς δείκτες, αλλά και πρόσφατες μελέτες του ΟΟΣΑ που κατατάσσουν την Ελλάδα ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης, σημείωσε ότι το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ τονίζοντας ότι «αν η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να αλλάξει οργάνωση».

Εξειδικεύοντας τα επιχειρήματα της Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επενδύσεων για την εκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα μας και εστίασε στον ρόλο και τη συμβολή των τοπικών δημόσιων επενδύσεων. Ειδικότερα σημείωσε ότι: «Λόγω του μεγέθους και της ευελιξίας τους, οι επενδύσεις των δήμων είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, δημιουργούν μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και συμβάλλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων».

Συμπερασματικά, όπως ανέφερε, «σε μία χώρα, που οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραματικά, για να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της ανάκαμψης, θα περίμενε κάποιος τη γενναία αύξηση των Τοπικών Δημοσίων Επενδύσεων».

Προς επίρρωσιν αυτής της διαπίστωσης ο κ. Πατούλης διέτρεξε κάποιους ενδεικτικούς δείκτες τονίζοντας:

«O μέσος όρος, της σχέσης των Επενδύσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το ΑΕΠ, στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι 1,7%. Στη χώρα μας είναι μόλις 0,7%. Επίσης, οι επενδύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε., καλύπτουν πάνω από το μισό των συνολικών Δημοσίων Επενδύσεων ή να το πω αλλιώς, οι επενδύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περισσότερες από του κεντρικού κράτους και των άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης. Χωρίς να αναφέρω το παράδειγμα χωρών όπως η Ιαπωνία που το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 68,7%. Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18,5%. Για να έχετε δε, μία εικόνα της δυναμικής που έχουν οι τοπικές δημόσιες επενδύσεις στη χώρα μας, το 2009 η κρατική χρηματοδότηση για δημοτικές επενδύσεις ανήλθε στα 1.107 εκατομμύρια ευρώ και τα τελευταία τρία χρόνια η αντίστοιχη επιχορήγηση έχει περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια ευρώ».

Σημαντική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Δήμων και Περιφερειών (CEMR)

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει και τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Δήμων και Περιφερειών (CEMR), στο οποίο ο κ. Πατούλης είναι Αντιπρόεδρος. Το CEMR έχει απευθύνει έκκληση για να εισαχθεί ο «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας» στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο οι μακροπρόθεσμες δημόσιες επενδύσεις, που ευνοούν την ανάπτυξη, παραμένουν χωριστά από τις τρέχουσες δαπάνες. Παράλληλα, όπως τόνισε, «μέσω του CEMR, αλλά και της Επιτροπής Περιφερειών ζητήσαμε να αναγνωριστεί ότι ο δανεισμός για κεφαλαιουχικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια παραγωγική επένδυση που αυξάνει, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, την αξία του ενεργητικού της. Ως εκ τούτου απαιτείται ο υπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων ως προς τα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους, να τροποποιηθεί και να εξαιρεί ουσιαστικά τις επενδύσεις των δήμων από τον υπολογισμό των κριτηρίων αυτών».

Να εμπιστευθούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι υπάρχουν αναπτυξιακές ευκαιρίες «αρκεί να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνδυαστούν δυνάμεις όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η επιχειρηματικότητα, η έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δρομολογήσει και υποστηρίζει ενεργά δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις πόλεις μας» και υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ σε τακτικό της συνέδριο αποφάσισε να προτείνει τη νομοθετική πρόβλεψη ενός νέου θεσμού προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης: του Τοπικού Συμφώνου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και δυνητικούς εταίρους το Δήμο, το Επιμελητήριο και τους Συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων της περιοχής.

Να μην βάλουμε την ανάπτυξη στον αυτόματο πιλότο

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης υποστήριξε την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με θέσεις της, με παρεμβάσεις της δηλώνει παρούσα. Δυστυχώς όμως, απέναντι στις προτάσεις μας, στις πρωτοβουλίες μας, στην εκδήλωση διαθεσιμότητάς μας συναντάμε το κενό. Αντί, αυτή την ώρα, να συζητάμε για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τα προβλήματα στρατηγικής και ανάπτυξης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, το κεντρικό κράτος, μέσα στο συγκεντρωτικό υδροκεφαλισμό του, ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με μικροκομματικούς σχεδιασμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ομιλία πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν, επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet