Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Δεν θεωρώ πιθανή μια συμφωνία στη Σόφια
Πολιτική

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Δεν θεωρώ πιθανή μια συμφωνία στη Σόφια

Τη θέση ότι «δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για το Σκοπιανό στη Σόφια» εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα σχόλια του κ. Τζανακόπουλου έρχονται σε συνέχεια της τοποθέτησης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, από την οποία έγινε αντιληπτό ότι χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για λύση στο ονοματολογικό. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι όλα θα επιλυθούν στις 17 Μαΐου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Αναφερθείς στο θέμα της Γάζας ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκφράζω τη φρίκη και τον αποτροπιασμό για τους δεκάδες θανάτους και τους εκατοντάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό, κατά τις κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ – Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο ΟΗΕ οφείλουν να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».

«Η πρωτοβουλία κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πανθομολογούμενο ότι αποτελεί μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς», σχολίασε, επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος, κληθείς να τοποθετηθεί για τη Β’ Αθήνας. Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι «η Ν.Δ. οφείλει να σταματήσει να λειτουργεί ως στείρα συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχήματα. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους δελφίνους και τα τζάκια της Β’ Αθηνών».

«Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain και προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση. Ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει ότι «η Ν.Δ. επιχειρεί τον συμψηφισμό δύο άσχετων μεταξύ τους θεμάτων: 1. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών 2. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση ώστε να ικανοποιήσει τις βαρωνίες της Ν.Δ.», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ξεκίνησαν ήδη από  χτες οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές, ενώ αύριο Τετάρτη εκκινούν και οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος μας η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νεοραγιαδισμό» την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω μιας υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα».

Νέα Δημοκρατία: Φαιδρές οι δικαιολογίες της κυβέρνησης

Η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα της κατάτμησης εκλογικών περιφερειών, τονίζει: «Η κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε φαιδρές δικαιολογίες για να μην πάρει θέση στη σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος υπονόησε ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον οι νέοι του brain drain να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Είναι μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν.

»Η κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Την καλούμε να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή μας να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μαζί με την αυτονόητη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet