6 προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγ. Παρασκευής για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις
Κοινωνία

6 προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγ. Παρασκευής για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς, συλλογικότητες και κατοίκους απευθύνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Παρασκευής, Ανδρέας Γκιζιώτης, προκειμένου να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, οπότε θα συζητηθεί το θέμα των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο εισάγεται μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης.

Παράλληλα, καταθέτει τις προτάσεις τη Λαϊκής Συσπείρωσης για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω κρίσιμα για τις λαϊκές οικογένειες θέματα.

Στο κάλεσμά του ο κ. Γκιζιώτης αναφέρει:

Καλούμε τους φορείς, τις συλλογικότητες, τους κατοίκους να παρασταθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, στις 6.30, περίπου, (2ο θέμα ημερήσιας διάταξης), με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για συζήτηση και λήψη απόφασης με θέμα: «Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Το πλαίσιο και τα μέτρα προστασίας τους λαϊκού εισοδήματος και της κατοικίας».

Με τον Ν. 4472 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε τον δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018, που περιλαμβάνει και τους Δήμους σε αυτούς που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μαΐου 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.).

Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη.

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια, φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα»

Στην πόλη μας  χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τη σύνταξή τους να μη φθάνει για να βγάλουν τον μήνα, η πλειονότητα των επαγγελματιών είναι κατεστραμμένοι, η ανεργία έχει χτυπήσει κάθε οικογένεια, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει «λάστιχο» και ακόμη περισσότερες οικογένειες ζουν με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Χιλιάδες συνδημότες μας οφείλουν διάφορα ποσά στον Δήμο. Σε εκατοντάδες έχουν παρθεί μέτρα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και υπάρχει συνέχεια. Από την 1η Μαΐου 2018 ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη τουλάχιστον 500 ευρώ σε Δημόσιο και Δήμους.

Από την άλλη, εκατοντάδες αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο βρίσκονται σε κούτες και περιμένουν επί μήνες να δώσει εντολή και να χρεώσει υπάλληλο η δημοτική Αρχή για την εξέτασή τους… «Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία»’ έγραφαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα η παράταξη που διοικεί τον Δήμο…

Οι οφειλές στον Δήμο αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις Τροχαίας και παλαιότερα της δημοτικής αστυνομίας, ΤΑΠ κ.λπ. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε προσκυρώσεις -ελεύθερων χώρων και πλατειών- που επιβαρύνουν τα παρακείμενα νοικοκυριά. Αυτές οι οφειλές, που αφορούν κατά βάση λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των δήμων ως ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ).

To Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός για τις λαϊκές οικογένειες, για τους οικονομικά αδύναμους.

Το ζήτημα είναι πολιτικό. Υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου από τους εργαζόμενους του Δήμου. Αν δεν πάμε απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση, με όρους εναντίωσης και απειθαρχίας, το βιός των λαϊκών οικογενειών κινδυνεύει.

Οφείλουμε ως κίνημα και φορείς να μην επιτρέψουμε για μικροοφειλές στον Δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους.

Προτάσεις για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο

1. Διεκδίκηση από την κυβέρνηση για άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Ειδικότερα, προτείνονται:

α) Πλήρης διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.

β) Πλήρης διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€,  μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

γ) Πλήρης διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.

δ) Από 12.000€ – 25.000€ οικογενειακό εισόδημα να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.

ε) Από 25.000 – 50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.

στ) Συγκρότηση Επιτροπής από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και εκπροσώπους των παρατάξεων, που θα εκτιμά και θα εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο για οφειλέτες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τη διαγραφή μεγάλου μέρους ή και ολόκληρου του προστίμου και των προσαυξήσεων και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται με δόσεις.

2. Άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων των δημοτών για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο.

3. Υποχρεωτική ειδοποίηση όλων των οφειλετών για την κατάστασή τους, τα μέτρα της κυβέρνησης, και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Παροχή νομικής πληροφόρησης και υπηρεσίας προς τους οφειλέτες.

5. Επανεξέταση, στην κατεύθυνση της μείωσης, των κάθε είδους τελών των κατοίκων και δημοτών προς τον Δήμο.

6. Δημόσια συγκέντρωση – διαμαρτυρία.

Καλούμε άτομα  φορείς και συλλογικότητες στη συγκρότηση πλατιάς Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και δράσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet