Κρίσιμο «ραντεβού» Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια
Πολιτική

Κρίσιμο «ραντεβού» Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια

Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια στρέφονται τα βλέμματα σε ό,τι αφορά στο ονοματολογικό.

Το «ραντεβού» των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 10.15 και θα λάβει χώρα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων, που συνέρχεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Κατά τη χθεσινή παρέμβασή του κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό», επισημαίνοντας πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την πλευρά του, προσερχόμενος χθες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet