Για ποια έχει δίκιο να θυμώνει και για ποια όχι ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος
Πρόσωπα

Για ποια έχει δίκιο να θυμώνει και για ποια όχι ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, δεν είχε εύκολο απόγευμα την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής. Τόσο το θέμα του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση («Κλεισθένης Ι»), όσο και το θέμα που έφερε στο Σώμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, για τις κατασχέσεις λογαριασμών δημοτών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μπορεί να αποτελούσαν ιδανικό πεδίο για την παράταξή του δημάρχου, Νίκη των Πολιτών, όταν αυτή βρισκόταν στη μειοψηφία, αλλά πλέον, από τη θέση της διοίκησης, μόνο ισχυρούς «πονοκεφάλους» μπορούν να δημιουργήσουν στον ίδιο και τη διοίκησή του.

Ο λόγος είναι απλός. Και στα δύο θέματα οι θέσεις του Γ. Σταθόπουλου δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής προσπάθησε να… περπατήσει πάνω στο «τεντωμένο σχοινί» που έχει απλώσει -διαχρονικά και ανεξαρτήτως μνημονίων- η κεντρική εξουσία μπροστά στα… πόδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάνω στο οποίο την καλεί να να ισορροπήσει. Σε καμιά περίπτωση ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, όπως και κανείς δήμαρχος – πραγματικός αυτοδιοικητικός, δεν επιθυμεί μια «κουτσουρεμένη» και υποταγμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κάποιος ότι, αν μπορούσε, δεν θα απέτρεπε τις κατασχέσεις λογαριασμών και τη δέσμευση του ΑΦΜ των συνδημοτών του για χρέη προς τον Δήμο. Και βέβαια δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη και σίγουρα ξέρει ότι τη χρεώνεται και η δημοτική Αρχή του, ανεξαρτήτως εάν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Και η μειοψηφία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, τουλάχιστον οι παρατάξεις εκείνες που έχουν ασκήσει διοίκηση στο παρελθόν. «Τότε, γιατί χτυπούν τον δήμαρχο τόσο σκληρά;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Κι εδώ η απάντηση είναι απλή: Του ανταποδίδουν τα ίσα. Ο Γιάννης Σταθόπουλος, όπως πολλοί πριν από αυτόν -και δυστυχώς, μάλλον, θα υπάρξουν και πολλοί μετά από αυτόν- καλείται να πληρώσει τις υπερβολικές θέσεις που λάμβανε όταν ήταν στη μειοψηφία και τις εξίσου υπερβολικές προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικώς. Λησμόνησε κι αυτός ότι, καμιά φορά, «σπάει ο διάολος το ποδάρι του» και καλούμαστε να εφαρμόσουμε από τη θέση της διοίκησης, όλα όσα υποσχόμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Και τότε αποδεικνύεται αν ο Βασιλιάς είναι γυμνός ή όχι…

Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος έχει κάθε λόγο να θυμώνει όταν του χρεώνουν σκοπιμότητα για τα όσα επώδυνα για τους δημότες οφείλουν να εφαρμόσουν οι υπηρεσίες που διοικεί. Ωστόσο, δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για τη σκληρή κριτική που του γίνεται. Πολλώ μάλλον όταν δεν έχει προχωρήσει δημόσια σε σκληρή αυτοκριτική για όσα εκείνος και κάποιοι από τους σημερινούς συνεργάτες του στη διοίκηση υπόσχονταν με περισσή ευκολία στις προεκλογικές περιοδείες τους στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet