Κατά των πλειστηριασμών το Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής – Διαπαραταξιακή για τις κατασχέσεις λογαριασμών
Κοινωνία

Κατά των πλειστηριασμών το Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής – Διαπαραταξιακή για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Ενδιαφέροντα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή το θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 αναφορικά με τις κατασχέσεις λογαριασμών δημοτών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το οποίο ήρθε στο Σώμα με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη.

Όπως αποκαλύφθηκε, στην Αγία Παρασκευή υπάρχουν 31.749 πολίτες που έχουν οφειλές προς τον Δήμο, οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των περίπου 7 εκατ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα). Από αυτές ο Δήμος έχει καταφέρει να εισπράξει, μέσω κατασχέσεων λογαριασμών, μόλις 360.000 ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από τις 3.700 επιστολές που απεστάλησαν σε οφειλέτες, για τη ρύθμιση των χρεών τους, ανταποκρίθηκαν μόλις 500. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειονότητα των οφειλών αφορούν σε ποσά έως 300 ευρώ.

Με τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα, το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει επί της εισηγήσεως της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία συνοψίζεται σε δύο σημεία: Πρώτον, τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και δεύτερον, την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων των δημοτών για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο. Εισήγηση που, τελικώς, έτυχε της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι «μπηχτές» από πλευράς της μειοψηφίας και όχι μόνο…

Παρά το ομόφωνο της απόφασης, δεν έλειψαν οι «μπηχτές» κυρίως από πλευράς της μειοψηφίας κατά της διοίκησης του Δήμου.

Ειδικότερα:

Βασίλης Ζορμπάς

Ο επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς εγκάλεσε τη διοίκηση που δεν επικαλείται το «εντέλλεσθαι» προς την Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να σταματήσει τις κατασχέσεις λογαριασμών. Επίσης, ζήτησε επιτακτικά από τη διοίκηση να βεβαιώσει τα πρόστιμα κατά των εργολάβων διαφόρων ΔΕΚΟ, εξαιτίας ζημιών που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν στον Δήμο από τις εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει, ενεργοποιώντας και γι’ αυτούς τις διαδικασίες που επιβάλλει στους απλούς πολίτες που χρωστούν στον Δήμο.

Θάνος Ανδρίτσος

Ο εκπρόσωπος των Φυσάει Κόντρα, Θάνος Ανδρίτσος, μίλησε για την ανάγκη συλλογικού αγώνα κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, που αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για την υφαρπαγή της μικρής ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των κερδοσκοπικών funds.

Γιάννης Μυλωνάκης

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μυλωνάκης, αφού συνεχάρη τον Α. Γκιζιώτη για την πρωτοβουλία, τόνισε ότι ούτε σε αυτό το θέμα η διοίκηση δεν μπήκε μπροστάρης, παρά το «αριστερό πρόσημο» που προβάλλει, ενώ υπενθύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «Σεισάχθειας».

Κώστας Τσιαμπάς

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσιαμπάς επισήμανε ότι μέσα σε ένα δίμηνο αυξήθηκαν κι άλλο οι οφειλέτες προς τον Δήμο, ενώ τόνισε κι αυτός ότι «αλλού η διοίκηση χρησιμοποιεί το “εντέλλεσθαι” κι αλλού όχι». Ωστόσο, παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε από την απόφαση που θα λάβει το Σώμα να μην ευνοηθούν οι στρατηγικοί καλοπληρωτές, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής αδικίας για τους υπόλοιπους πολίτες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν από τις όποιες διαγραφές χρεών.

Σωτήρης Ησαΐας

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν το θέμα που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση ερχόταν στο Σώμα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Παράλληλα, σχολίασε τα άδεια έδρανα στην πλευρά της πλειοψηφίας, κατά τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, ενώ είπε στη διοίκηση ότι θα έπρεπε να «ντρέπεται» γιατί επί 18 χρόνια στη μειοψηφία κοπτόταν για την κοινωνία και καλούσε σε «ανυπακοή» και τώρα περιορίζεται σε «χλιαρές» διαμαρτυρίες. Από την άλλη, ζήτησε η όποια προστασία των πραγματικά οικονομικά αδύναμων πολιτών να μην αποβεί κατά των εσόδων και γενικότερα των συμφερόντων του Δήμου, ενώ αναρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε να σταλεί επιστολή για ρύθμιση σε μόνο 3.700 οφειλέτες από τους συνολικά 31.749. Τέλος, είπε ότι για τα μικρά ποσά, έως 300 ευρώ, δεν χρειάζεται διαγραφή, αφού με μια ρύθμιση των 120 δόσεων, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται είναι λιγότερο από 3 ευρώ τον μήνα.

Άδεια τα έδρανα της πλειοψηφίας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης για τις κατασχέσεις λογαριασμών…
Σπύρος Γιώτσας

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Γιώτσας είπε ότι το συζητούμενο θέμα είναι σπουδαιότερο από οποιαδήποτε αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση (σ.σ.: θέμα που είχε συζητηθεί αμέσως προηγουμένως από το Σώμα), καθώς έχει να κάνει με «τη δυστυχία των ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο» να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπέρ των τραπεζών.

Τέλος, τον λόγο έλαβαν αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι συλλόγων που κατέθεσαν την αγωνία των συμπολιτών τους, αλλά και τις οχλήσεις που δέχονται για τις οφειλές τους, ζητώντας από το Σώμα να προστατεύσει την τοπική κοινωνία.

Δήμαρχος: Υπάρχει νόμος, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε
Γιάννης Σταθόπουλος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος επανέλαβε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τον νόμο και μάλιστα, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν καν τη δημοτική Αρχή. Ωστόσο, συμφώνησε στο να ασκηθεί πίεση προς την κατεύθυνση νομοθετικής ρύθμισης κατά των πλειστηριασμών κατοικιών λαϊκών οικογενειών, στους οποίους δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος, ενώ συμφώνησε και στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εξετάζει κάθε περίπτωση οφειλέτη ξεχωριστά, προκειμένου να βοηθήσει όπου πράγματι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των οφειλών.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί άμεσα με το πρόβλημα καθυστέρησης ένταξη ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet