Μήνυμα δημάρχου Τ. Μαυρίδη για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Πολιτική

Μήνυμα δημάρχου Τ. Μαυρίδη για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η 19η Μαΐου έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έζησε και άκμασε στο βόρειο μέρος της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922.

Πρωτίστως όμως έχει οριστεί και τοποθετηθεί μέσα στη συλλογική μας μνήμη και την ιστορική μας συνείδηση, μέσα από τις διηγήσεις των παλαιοτέρων, που γνώρισαν τον ξεριζωμό και έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα.

Κάποιοι από αυτούς από τον Πόντο, όπως και άλλοι από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη, ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Λυκόβρυση και την Πεύκη, που τότε λεγόταν ακόμη Μαγκουφάνα. Έφεραν μαζί τον πολιτισμό, τη μουσική και τον χορό, τα ήθη, τα έθιμα, τις ιστορίες, τη μαγειρική τους και τα χαρακτηριστικά τους, όπως η εργατικότητα και η φιλοπατρία.

Η ιστορική συνείδηση είναι ζωντανή μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να την κρατάμε ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet