Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον επικεφαλής του Ποταμιού για το ν/σ «Κλεισθένης Ι»

0
234 Προβολές

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι».

Στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά του Ποταμιού το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κ. Μπιτζάνης, η υπεύθυνη τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ο. Αναστασοπούλου, και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Ν. Μηλαπίδης.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με όσα ψευδή ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, η ΚΕΔΕ συμμετέχει με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση του κράτους, εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις επικυρωμένες από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, μια ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στην τριετή στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα κείμενο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, τα οποία παρέδωσε στον κ. Θεοδωράκη, προς ενημέρωση.

«Ο υπουργός αγνόησε όλες τις προτάσεις μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οι Δήμοι θα οδηγηθούν στην ετεροδιοίκηση και στην ακυβερνησία.

«Με το νομοσχέδιο Σκουρλέτη το κράτος γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό»

«Εμείς ως Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για να έρθει η ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες είναι η αποκέντρωση και η ισχυρή τοπική διακυβέρνηση» τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία θεσμική μεταρρύθμιση, δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και μετατρέπει το ήδη συγκεντρωτικό κράτος, σε υπερσυγκεντρωτικό. Το μόνο που αλλάζει είναι το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής η οποία θα φέρει ακυβερνησία και αδυναμία λειτουργίας στους Δήμους».

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της χώρας οι οποίες σε ποσοστό 92%, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, «δεν οριοθετεί τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείου, Περειφερειών και Δήμων, ενώ αφήνει τους δημάρχους έρμαιο στον εσωτερικό ελεγκτή ο οποίος θα μπορεί να προχωρά σε διώξεις, οι οποίες με πρωτόδικες αποφάσεις, θα ισούνται με αργία από τα καθήκοντα τους».

«Θέλουμε διάλογο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Θεοδωράκη ότι «η Αυτοδιοίκηση επιθυμεί τον διάλογο αρκεί να είναι ουσιαστικός και προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χώρα και μία αποτελεσματικότερη Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις θέσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης επί του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι «πρόκειται για έναν πρόχειρο νόμο, που όχι μόνο δεν απαντά στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά τα επιδεινώνει». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη «να εφαρμοστεί μία πολιτική αποκέντρωσης, που θα μειώνει το κεντρικό κράτος και θα ενισχύει κυρίως τους δήμους και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Έχουμε προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με την Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up