Video

Η Περιφέρεια Αττικής… ανέβηκε στο Πεντελικό – VIDEO

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης ξεκίνησε στις 8:30 η σύσκεψη για την πυροπροστασία στο Πεντελικό, μετά από πρωτοβουλία της νέας περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Παρόντων του «οικοδεσπότη» δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, του νέου αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου, των δημάρχων Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και Βριλησσίων Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, του δασάρχη Πεντέλης Αθανασίου Ρέππα, αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων και εθελοντών πραγματοποιήθηκε μία αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση, που ανέδειξε τα προβλήματα, αλλά και κατέγραψε το σχέδιο δράσης για την προφύλαξη ενός από τους ζωτικότερους πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο.

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Νησιωτικό βουνό η Πεντέλη»

Ο δήμαρχος Πεντέλης αφού έκανε αναδρομή στο ιστορικό του Πεντελικού, ανέφερε ότι οι πρόσφατες τραγικές πυρκαγιές το μετέτρεψαν σε νησιωτικό ορεινό όγκο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες γι΄ αυτό στην κεντρική διοίκηση.

Στη συνέχεια ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης προχώρησε σε μία αναλυτική περιγραφή των μέσων που διαθέτει ο Δήμος Πεντέλης για την πυροπροστασία στο βουνό, κλείνοντας με την παράθεση των προβλημάτων που θέτουν εμπόδια στο έργο του, όπως οι κακοί δασικοί δρόμοι, ο ελλιπής καθαρισμός αστικών και περιαστικών δασών, η ανυπαρξία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, η έλλειψη συντονισμού στο θέατρο επιχειρήσεων και κυρίως η μη πίστη στο «δόγμα» ότι η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να σώσει το βουνό από την καταστροφή.

Επίσης, ο δήμαρχος, χαρακτήρισε ως «διαχειριστικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς» τις δασικές υπηρεσίες, ενώ έκανε λόγο και για απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα έχει τεράστιες συνέπειες, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- εάν δεν γίνει κάτι, «θα οδηγήσουν σε διάλυση τις κοινωνίες».

Ρένα Δούρου: «Η μαγική λέξη πρόληψη»

Η νέα περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στη σύσκεψη, τόνισε ότι πρόκειται για «μία σπουδαία διαδικασία», που δείχνει και το πνεύμα της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια, η οποία δεν περιμένει την 1η Σεπτεμβρίου για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η κ. Ρ. Δούρου, αφού εξήρε τη συμβολή του δημάρχου Πεντέλης στην προστασία του Πεντελικού, έκανε λόγο για τη «μαγική λέξη πρόληψη», που ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, ορθολογική διαχείριση και κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Η νέα περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες στην κεντρική διοίκηση, η οποία περιορίζεται σε διαπιστώσεις στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου, ζήτησε συνεργασία όλων των φορέων -έξω και πέρα από συντεχνιακές λογικές- για να προστατευθούν οι ορεινοί όγκοι της Αττικής κι έδωσε ραντεβού, στο τέλος Οκτωβρίου, για απολογισμό των δράσεων που θα αναληφθούν.

Γιώργος Πατούλης: «Διαχρονική η προσφορά του ΣΠΑΠ»

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αφού συνεχάρη την κ. Ρ. Δούρου για την άμεση εμπλοκή της στα θέματα της Περιφέρειας, πριν ακόμη αναλάβει επίσημα καθήκοντα, προχώρησε σε εκτενή αναφορά πάνω στο «προφίλ», αλλά και τη συνολική διαχρονική συμβολή του Συνδέσμου στην προστασία του Πεντελικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τοποθέτησης συστημάτων πυρανίχνευσης, τα οποία χαρακτήρισε ως το «μέλλον στη δασοπροστασία».

Τέλος, ο κ. Γ. Πατούλης είπε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι να διατηρήσει το πράσινο που υπάρχει, να το ενισχύσει -όπου αυτό είναι δυνατόν- και να το παραδώσει στις επόμενες γενιές.

Γιώργος Καραμέρος: «Η Περιφέρεια βγαίνει από το γραφείο»

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε στο μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα κινείται «εκτός γραφείου», όπως αποδεικνύουν οι επαφές σε Υμηττό και Πεντέλη για την πυροπροστασία.

Όπως σημείωσε, για την Περιφέρεια η διαφύλαξη όλων των ορεινών όγκων της Αττικής αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και ζήτησε προς τούτο τη συνεργασία όλων των φορέων, καθώς το περιβάλλον αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

Αθανάσιος Ρέππας: «Υποστελεχωμένη η Υπηρεσία»

Ο δασάρχης Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαντώντας στο σχόλιο του δημάρχου Πεντέλης για τη γραφειοκρατία που επικρατεί στις δασικές υπηρεσίες, λέγοντας ότι η Υπηρεσία εκτελεί εντολές του κράτους, αλλά παρ΄ όλα αυτά μοιράζεται τον ίδιο κοινό στόχο με τους υπόλοιπους φορείς, την προστασία των ορεινών όγκων. Επίσης, έκανε αναφορά στη μείωση των αρμοδιοτήτων του δασαρχείου, καθώς και στην υποστελέχωσή του, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο έργο του, αν και -όπως τόνισε- προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλλει στον τομέα της πρόληψης. Τέλος, ζήτησε τη βοήθεια όλων των φορέων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς «τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος φορέας εμπλέκεται και πού, αλλά το τελικό αποτέλεσμα».

Χαρά Καφαντάρη: «Αν είχε εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα…»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη εστίασε την παρέμβασή της στο προεδρικό διάταγμα 755 για το Πεντελικό, το οποίο -όπως υποστήριξε- εάν είχε εφαρμοστεί θα είχε αποτρέψει πολλά δεινά για το βουνό. Κι αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε, οι απειλές για το Πεντελικό δεν περιορίζονται στις πυρκαγιές, αλλά έχουν να κάνουν και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επίσης, η κ. Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει η εξαφάνιση της πανίδας στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, ενώ δεν απέφυγε τον… πειρασμό να σχολιάσει και το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «έκτρωμα».

Πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στο Πεντελικό

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις που, στην πλειονότητά τους, αποδεικνύουν ότι ο τομέας της πυροπροστασίας του Πεντελικού μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Σταχυολογώντας μερικές από αυτές, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στα εξής:

  • Στο κακό δασικό δίκτυο δρόμων και τον ελλιπή καθαρισμό τους, που εντόπισαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, αρχιπύραρχος Μιχαήλ Ανδριόπουλος, αλλά και οι διοικητές των 9ου και 12ου Πυροσβεστικών Σταθμών Ηλίας Τσιαπούρας και Γιάννης Καρακώστας.
  • Στα λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα προστασίας του βουνού, με ένα εκ των αποτελεσμάτων την εξαφάνιση της άγριας πανίδας, που εντόπισαν οι εθελοντές.
  • Στο πρόβλημα με το σύστημα ενδο-επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στο βουνό, καθώς και στο «αλαλούμ» με τις αρμοδιότητες επί των ρεμάτων που ανέφερε ο δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.
  • Στα προβλήματα με την προμήθεια κυρίως υλικοτεχνικού υλικού για το οποίο μίλησε ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.
  • Στη μη ύπαρξη συμβάσεων 4 έως 6 μηνών, που θα μπορούσαν να καλύψουν την αντιπυρική περίοδο και την εμμονή στις δίμηνες συμβάσεις, καθώς και στην απίστευτη γραφειοκρατία που εμποδίζει το έργο της πυροπροστασίας.
  • Στην ανάγκη ενότητας όλων των φορέων για να προστατευτούν οι ορεινοί όγκοι της περιοχής, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με μίνι περιοδεία των συμμετεχόντων στα γραφεία του ΣΠΑΠ, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης (ΚΕΠΙΧ), στον όρχο των πυροσβεστικών μέσων Πολιτικής Προστασίας, στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στις υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων πυρόσβεσης και στο πυροφυλάκιο στην περιοχή Μικρής Καλλιθέας.

Ρ. Δούρου - Γ. ΠατούληςΡ. Δούρου-Κέντρο Επιχειρήσεων

 

 

 

 

 

 

 

Ρ. Δούρου - Δ.Σ. Πεντέλης

Ρ. Δούρου-ΣΠΑΠ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρ. Δούρου - Εθελοντές

Ρ. Δούρου-Δ. Στεργίου

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Καραμέρος - Π.Υ.

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet