Διάλεξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Ελεύθερο Παν/μιο Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Διάλεξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Ελεύθερο Παν/μιο Δήμου Πεντέλης

Η 15η θεματική διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Πεντέλης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 με θέμα «Η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ένα διαχρονικό ζήτημα».

Την εκδήλωση προλόγισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Άντα Μπούσουλα η οποία ανέφερε ότι «η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα δίκαιο διαχρονικό ζήτημα για την εθνική πολιτιστική στρατηγική και επισήμανε ότι τα μάρμαρα του οικοδομήματος του Παρθενώνα και των γλυπτών του προέρχονται από τα σπλάχνα του Πεντελικού βουνού, το Αρχαίο Λατομείο και μεταφέρθηκαν από την Πεντέλη στον Παρθενώνα μέσω της αρχαίας οδού Λιθαγωγίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη την επιτυχημένη πορεία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ευχαρίστησε την ομιλήτρια για τη συμμετοχή της και τόνισε ότι «είναι πραγματικά ιδιαίτερα λυπηρό, αλλά και εντυπωσιακό να διαπιστώνεις ότι τα ελληνικά γλυπτά αποτελούν τον πόλο έλξης των περισσότερων επισκεπτών σε όλα τα μουσεία του εξωτερικού. Υπέρλαμπρα δείγματα έξοχης αρχιτεκτονικής και πολιτισμού που οφείλουν τα κράτη να συμβάλλουν στην επιστροφή τους στη γενέτειρά τους».

Η ομιλήτρια κ. Δημήτηρ-Ελένη Λαδογιάννη, αρχαιολόγος υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τόσο από πλευράς ελληνικού κράτους όσο και από διεθνείς φορείς. Επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης έγινε με βάση την υποδοχή των γλυπτών στον φυσικό τους χώρο και κατέληξε λέγοντας ότι η επιστροφή των γλυπτών είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλέον μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Νικόλαος Κόλλιας, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, η αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Χρυσούλα Μπάμπου, η υπεύθυνη του Δ΄ ΚΑΠΗ Αγνή Ζώη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών – Γκιουλμπαξιωτών «Η Νέα Ροδώνη», Χρήστος Κάζος, και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λαλητάδες», Δημήτριος Τζαμτζής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet