Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο Μεσσηνίας
Κοινωνία

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο Μεσσηνίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Πύλο Μεσσηνίας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πεζοπόρο τμήμα.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι φλόγες δεν απείλησαν ούτε κατοικημένες περιοχές, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο σημείο.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή, ωστόσο, δυσχέραναν σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.

Ο δήμαρχος της περιοχής, άλλωστε, γνωστοποίησε ότι η φωτιά πρόλαβε να καταστρέψει το πευκοδάσος περιμετρικά του κάστρου.

Υπουργείο Πολιτισμού:  Ασφαλή  τα μνημεία

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Πύλου, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας.

Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet