Μια διαφορετική συζήτηση για τον «Κλεισθένη Ι» από τους Πολίτες σε Δράση, Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί
Πολιτική

Μια διαφορετική συζήτηση για τον «Κλεισθένη Ι» από τους Πολίτες σε Δράση, Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί

Εκδήλωση – συζήτηση για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» πραγματοποίηση ο δημοτικός συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση, Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί», την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το γεγονός αυτό η παράταξη αναφέρει:

«Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά» έγραφε ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος στο «Καπνισμένο τσουκάλι». Αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο για τη δημοτική μας παράταξη «Πολίτες σε Δράση, Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί», στην εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήσαμε με επιτυχία και με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων αυτοδιοικητικών, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα «Μανόλης  Αναγνωστάκης», στο δημαρχείο της Πεύκης και που είχε ως θέμα το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», που φέρνει η κυβέρνηση και φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στη χώρα μας, επιφέροντας αλλαγές και βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από τον «Καλλικράτη».

Να προάγουμε με λίγα λόγια τον δημόσιο διάλογο σε σοβαρά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Δεν λησμονούμε ότι και η δική μας παράταξη από έναν τέτοιο διάλογο γεννήθηκε, καθώς απαρτίζεται από ανθρώπους με διαφορετικές κομματικές προελεύσεις, ιδεολογικές αναφορές και αφετηρίες. Και θεωρούμε κρίσιμο αυτήν ακριβώς την αντίληψη για κοινή δράση -που κατά τη γνώμη μας προωθεί η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλες διατάξεις που εισάγει ο «Κλεισθένης Ι»- μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και σ’ ένα επίπεδο αρχών, κοινών προβληματισμών και πρακτικών προβλημάτων που ζητούν λύσεις, να την περάσουμε στα του Δήμου μας, μακριά από άσκοπες, άνευ ουσίας αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που δεν αφορούν τους πολίτες.

Σκοπός μας ήταν να ακουστούν όλες οι απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά του νομοσχεδίου, καθώς αδιαπραγμάτευτη είναι η πεποίθησή μας ότι σε μια Δημοκρατία ουδείς έχει κάτι να φοβηθεί από την άλλη άποψη, αρκεί αυτή να εκφέρεται νηφάλια και με επιχειρήματα. Και ήταν αυτός ακριβώς ο λόγος που μας έκανε να επιλέξουμε ως κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωσή μας τον πρώην δήμαρχο Πεύκης, Παύλο Καμάρα και τον πρώην δήμαρχο Λυκόβρυσης και πρώτο δήμαρχο του ενιαίου Δήμου, Δημήτρη Φωκιανό, γνωρίζοντας τη διαφορετική τους οπτική και προσέγγιση, σε σχέση τόσο με τον νόμο στο σύνολό του όσο και με την απλή αναλογική ειδικότερα. Η εμπειρία τους, η επάρκειά τους και η βαθιά αυτοδιοικητική τους γνώση -αλλά και η εξαιρετική προσωπική τους σχέση- νιώθουμε ότι μας δικαίωσαν, έκαναν σοφότερους όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συζήτηση κι επιβεβαίωσαν στην πράξη πως μπορούμε να συζητάμε, να συμφωνούμε και να διαφωνούμε, σε κλίμα σύμπνοιας και συναίνεσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κι άλλοι αξιόλογοι αυτοδιοικητικοί, με προέλευση εκτός των ορίων του Δήμου μας. Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος του Δήμου μας, Τάσος Μαυρίδης -τον οποίο κι ευχαριστούμε για την παρουσία του- για να ακολουθήσει ο χαιρετισμός του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου και η παρέμβαση του δημάρχου Αιγάλεω και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Μπίρμπα.

Τις θέσεις της παράταξης μας, «Πολίτες σε Δράση», για τον «Κλεισθένη» ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, το μέλος του Συντονιστικού μας Οργάνου Κώστας Παπαχρήστος. Παρέμβαση έκανε ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και σήμερα αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Γραφάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Χρυσικός, ενώ το «παρών» έδωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ και πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Δαμιανός.

Τοποθετήθηκαν επίσης, τρεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, και συγκεκριμένα η κ. Μαρία Γώγου, ο κ. Μανόλης Πάγκαλος και ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος, ενώ -προερχόμενοι από τον Δήμο μας- την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΠΕΑΠ, Χρήστος Φωτίδης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκαραβέλλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Εύη Βατσακλή-Παπαδημούλη, που εκπροσωπεί την παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και Παναγιώτης Πανταζής, καθώς επίσης και ο κ. Παναγιώτης Ιωάννου, εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Λυκόβρυση Πεύκη 2020 και ο κ. Χρήστος Παπαδιαμάντης από την «Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις πολιτών προς τους ομιλητές, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους, καθώς η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλό επίπεδο και μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού που τόσο πολύ τον χρειαζόμαστε ως κοινωνία και τον οποίο ευελπιστούμε ότι θα ενισχύσει ο «Κλεισθένης Ι», έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση -μέσα κι από έναν «Κλεισθένη II», που αξιοποιώντας και συνταγματικές προσαρμογές θα αναδιαμορφώσει διαδικασίες και αρμοδιότητες, δίνοντάς της νέο περιεχόμενο- ώστε αυτή να καταστεί επί της ουσίας τοπική εξουσία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet