Κ. Αγοραστός: Η κυβέρνηση επιβάλλει στην Αυτοδιοίκηση «καθαρή παραμονή» σε μνημονιακή λιτότητα
Περιφέρεια Αττικής

Κ. Αγοραστός: Η κυβέρνηση επιβάλλει στην Αυτοδιοίκηση «καθαρή παραμονή» σε μνημονιακή λιτότητα

«Με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-22, το πολυνομοσχέδιο για την 4η αξιολόγηση και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση επιβάλλει στην Αυτοδιοίκηση “καθαρή παραμονή” σε μνημονιακή λιτότητα και “ξεκάθαρη επιτροπεία” από την κεντρική γραφειοκρατία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δήλωσή του.

Ο κ. Αγοραστός επισημαίνει ακόμη:

Ο λαός μας λέει εύστοχα ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-22 που έχουν κατατεθεί στη Βουλή σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποκαλυπτικά των αποφάσεων της κυβέρνησης για τις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς επιβάλλουν:

  • Πολύ μεγάλα πλεονάσματα, που ανέρχονται ακόμη και στα 661 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, παρά τις εξοντωτικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια.
  • Περαιτέρω μείωση προσωπικού παρ΄ όλες τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, ειδικά σε νευραλγικές υπηρεσίες και σε συγκεκριμένες Περιφέρειες όπως οι νησιωτικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ το 2019 προβλέπεται να εφαρμοστεί ο κανόνας 1-1 (αποχωρήσεις – προσλήψεις) στονξ δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ εφαρμόζεται ο κανόνας 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις, καθώς προβλέπονται 1.641 αποχωρήσεις και μόλις 533 προσλήψεις.
  • Υποχρεωτική δέσμευση του συνόλου των αποθεματικών ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχείρισή τους ανάλογα με τις… ορέξεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιβάλλουν πρόσθετη γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση και τη θέτουν υπό επιτροπεία. ενώ τιμωρούν ουσιαστικά τους οικονομικά υγιείς και νοικοκυρεμένους ΟΤΑ όπως είναι οι Περιφέρειες, οι οποίες στην πραγματικότητα καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό από την αλόγιστη οικονομική διαχείριση του κεντρικού κράτους.
  • Όχι απλά διατήρηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αλλά και αύξηση της χρηματοδότησής τους, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει υποσχεθεί κατ΄ επανάληψη ότι θα τις αποσυναρμολογήσει. Ως ΕΝΠΕ έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση για τη μεταφορά συγκεκριμένων Διευθύνσεων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες προκειμένου να μειωθεί ένα περιττό επίπεδο διοίκησης και η γραφειοκρατία που συνεπάγεται, να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να εξυπηρετείται καλύτερα και γρηγορότερα ο πολίτης.

Επιπρόσθετα, στο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο:

  • δεν υπάρχει καμιά αναφορά για την απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των παρακρατηθέντων πόρων, που μόνο για τις Περιφέρειες ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ καθώς και την εν γένει αναβάθμιση των Περιφερειών και Δήμων,
  • η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση με το αντίστοιχο προσωπικό και πόρους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες,
  • ενώ δεν αναφέρεται καν ο «Κλεισθένης ΙΙ», με άλλα λόγια τον… ξέχασαν, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το μόνο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση όσον αφορά τους ΟΤΑ είναι το εκλογικό σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δικές της επιδιώξεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet