Έγραψαν ιστορία: Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν και υπέγραψαν κοινή δήλωση
Κόσμος

Έγραψαν ιστορία: Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν και υπέγραψαν κοινή δήλωση

Την πρώτη χειραψία ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους συνάντησης την Τρίτη στη Σιγκαπούρη ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τη χαρακτήρισε «φανταστική συνάντηση» και τα χαμόγελα περίσσεψαν. Μάλιστα υπέγραψαν κοινή δήλωση και περίπου στις 10:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η ιστορική Σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

«Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε»

Ο  Τραμπ διαβεβαίωσε  ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος» και ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς πήγαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος, στ’ αλήθεια (η συζήτηση ήταν) πολύ θετική. Νομίζω πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε. Θα πάμε τώρα για να υπογράψουμε». Δεν διευκρίνισε το είδος του εγγράφου που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Κιμ βάδιζαν στο προαύλιο γύρω από το ξενοδοχείο Capella, έπειτα από το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Πήρε τα… πάνω του το πετρέλαιο

Λόγω του κλίματος, συγκρατημένης έστω αισιοδοξίας, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται στις ασιατικές αγορές.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι περιορισμένες, καθώς οι ίδιοι δεν θέλουν προχωρήσουν στην επένδυση των κεφαλαίων τους πριν από τη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά κι άλλων χωρών που παράγουν πετρέλαιο στις 22 Ιουνίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,1%, στα 76,54 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,2%, στα 66,25 δολάρια το βαρέλι, από το τελευταίο κλείσιμο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet