Κ.Ο. Μελισσίων – Πεντέλης ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από το ΝΙΕΝ
Κοινωνία

Κ.Ο. Μελισσίων – Πεντέλης ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από το ΝΙΕΝ

«Κάτω τα χέρια από το ΝΙΕΝ» τονίζει η Κ.Ο. Μελισσίων – Πεντέλης του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις περί μεταφοράς της λαϊκής αγοράς Νέας Πεντέλης στον χώρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Η Κ.Ο. ζητεί την επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ ως ίδρυμα νοσηλείας για τους ναυτεργάτες, αλλά και για όλον τον λαό, όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Κάτω τα χέρια από το ΝΙΕΝ

Η κατάσταση στο ΝΙΕΝ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού) έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η έκταση των 127 στρεμμάτων στην καρδιά των Μελισσίων παραμένει εστία μόλυνσης και πηγή κινδύνου για πυρκαγιά. Μια μεγάλη έκταση γύρω από  το νοσοκομείο που διαχρονικά απαξιώνεται με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του Δήμου.

Η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη διοίκηση του Δήμου και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κ. Νεφελούδη, αλλά και η θέση που παίρνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις είναι αποκαλυπτικά.

Αυτοί που άφησαν το ΝΙΕΝ τόσες δεκαετίες στο έλεος της εγκατάλειψης τώρα πασχίζουν να πείσουν πως κόπτονται για την «αξιοποίησή» του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει αυτή η συζήτηση. Παλιότερα είχε προταθεί από το ΝΑΤ ακόμα και η παραχώρηση της έκτασης για ασκήσεις της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόταση που είχε συναντήσει σφοδρή αντίδραση.

Μετά τη συνάντηση της 5-6-2018 των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον κ. Νεφελούδη έγινε φανερή η μοίρα που επιφυλάσσουν κυβέρνηση και διοίκηση του Δήμου για το ΝΙΕΝ.

Από τη μια η πρόταση για παραχώρηση αντί υψηλότατου τιμήματος μέρους του περιβάλλοντα χώρου του ΝΙΕΝ στον Δήμο Πεντέλης για τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς της Νέας Πεντέλης. Τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη ξεζουμισμένοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει για το χτίσιμο του ΝΙΕΝ.

Από την άλλη σειρά προτάσεων για την «αξιοποίηση» του χώρου.

Ανάμεσα στις προτάσεις Νεφελούδη, Στεργίου, Φειδοπιάστη κ.λπ. υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής , τον ομολόγησε ο κ. Νεφελούδης στη συνάντηση της 5-6-2018: η απαραβίαστη αρχή της ανταποδοτικότητας. Καμιά ενέργεια δεν μπορεί να γίνει προς όφελος της λειτουργίας και αξιοποίησης του ΝΙΕΝ εάν οι δημότες μας δεν βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Σε αυτό συμφωνούν, παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, που όπως όλοι κατανοούν είναι στραμμένες στην κάλπη και στην καρέκλα, πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων.

Αυτοί δηλαδή που κόβουν συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, που ανεβάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που κάνουν τη σύνταξη άπιαστο όνειρο για τους νέους ζητάνε τώρα κι άλλο «αίμα» για χάρη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του ΕΦΚΑ! Συμφωνούν μεταξύ τους πως ό,τι και αν γίνει στο ΝΙΕΝ οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν «για το καλό του ΕΦΚΑ». Μοναδικός ζημιωμένος ο λαός!

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο εκτός από το μάτωμα δημοτών, εργαζόμενων, μικροεπαγγελματιών μέσω της ανταποδοτικότητας , να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, των αλλαγών χρήσεων γης του ΝΙΕΝ ώστε μέσω της «σαλαμοποίησής» του ή και μεμιάς να δοθεί «φιλέτο» στις ορέξεις επιχειρηματιών επενδυτών.

Αυτό δείχνει άλλωστε το παράδειγμα του διαχρονικού πια εγκλήματος κυβερνήσεων και όλων των διοικήσεων του Δήμου στο 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου). Αφού απαξίωσαν ένα νοσοκομείο πανελλαδικής εμβέλειας επεδίωξαν από πάνω και το πέρασμα της έκτασης μαζί με 80 στρέμματα δάσους σε ιδιώτες. 

Το ΝΙΕΝ που λειτούργησε από το 1948 έως το 1975 ως σανατόριο, και χτίστηκε με τον ιδρώτα και τις εισφορές των ναυτεργατών δεν είναι για τα νύχια των καταπατητών, των επενδυτών, της διοίκησης του Δήμου και της κυβέρνησης. Το ΝΙΕΝ ανήκει στους ναυτεργάτες που το έχτισαν και σε όλον τον λαό!

Η μοναδική πρόταση που εκφράζει τις ανάγκες των εργαζόμενων και των δημοτών είναι αυτή που χρόνια τώρα στηρίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία:

To NIEN να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακή Κλινική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών, πλήρως επανδρωμένο για υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους ναυτεργάτες και σε όλον τον λαό.

Είναι ντροπή σε μια χώρα που κομπάζει για τον «εφοπλισμό» της, που οι εφοπλιστές φοροαπαλλάσσονται προκλητικά να μην γίνεται δεκτό το αίτημα της επαναλειτουργίας του ΝΙΕΝ.

Ας μην ξεχνάνε κάποιοι πως δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή στη χρήση γης και για κανένα λόγο δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Η ανησυχία των δημοτών και των περίοικων για την κατάντια του ΝΙΕΝ είναι πλήρως δικαιολογημένη. Μοναδική διέξοδος η επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ, κάτι που θα ικανοποιήσει και τις ανάγκες για ασφάλεια, πράσινο και ποικίλους χώρους. Το παράδειγμα του «Σωτηρία», όπως και άλλων νοσοκομείων δείχνουν πως ένα νοσοκομείο μέσα στον οικιστικό ιστό, ιδιαίτερα σε μια έκταση με τα χαρακτηριστικά του ΝΙΕΝ μεγάλο μέρος της οποίας είναι δασική, αποτελεί πνεύμονα ζωής για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν για το ΝΙΕΝ και δεν το χαρίζουν σε κανέναν!

Απορρίπτουμε την ανταποδοτικότητα, την πολιτική της Ε.Ε.!

Απαιτούμε σχεδιασμό και αξιοποίηση του ΝΙΕΝ για τις δικές μας ανάγκες:

  • Καμιά εκχώρηση γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Να μην αλλάξει καμιά χρήση γης για την έκταση του ΝΙΕΝ.
  • Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, με το κράτος να χρηματοδοτεί την ανακαίνιση και τη στελέχωσή του σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet