Τοποθέτηση Μ. Πάγκαλου στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης για τους πλειστηριασμούς
Κοινωνία

Τοποθέτηση Μ. Πάγκαλου στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης για τους πλειστηριασμούς

Το ζήτημα των πλειστηριασμών συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης που διεξήχθη την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018.

Η ολοκλήρωση της συζήτησης οδήγησε σε ομόφωνο ψήφισμα από τους δημοτικούς συμβούλους.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μανόλης Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα:

Ο λαός δοκιμάζεται επί οκτώ συνεχή χρόνια από τη δραστική μείωση των εισοδημάτων του, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, που μειούμενες μετατράπηκαν σε κακοπληρωμένες θέσεις ημιαπασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις της οκταετίας, αγνοώντας τον λαό, ακολούθησαν τις εντολές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αυξάνοντας τόσο τους άμεσους όσο και τους έμμεσους φόρους, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον βίο της ελληνικής οικογένειας.

Το μέλλον εμφανίζεται ακόμα πιο ζοφερό, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τόσο τις μειώσεις των συντάξεων, από το 2019, όσο και του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδημάτων.

Με αυτές τις συνθήκες πολλοί πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους τόσο προς τις Τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με εγκύκλιό της υποχρεώνει και τους δήμους, μαζί με το Δημόσιο και τα Ταμεία, από 1η Μάη του 2018 να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των χρεών που έχουν από 500 ευρώ και πάνω, μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για κατάσχεση κινητών και ακινήτων.

Με στοιχεία που ελήφθησαν σήμερα το πρωί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών (eauction.gr) εμφανίζονται:

  • να βγαίνουν στο σφυρί 798 ακίνητα αυτήν την εβδομάδα,
  • να έχουν επισπευσθεί 622 ακίνητα για την επόμενη εβδομάδα και
  • το σύνολο των αναρτημένων πλειστηριασμών να ανέρχεται σε 13.201.

Θα μπορούσαμε, εντελώς ενδεικτικά, να κατηγοριοποιήσουμε τους οφειλέτες σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Τα νομικά πρόσωπα – ανώνυμες εταιρείες, που θωρακισμένα από νόμους, κλείνουν χωρίς να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι βασικοί ιδιοκτήτες – μέτοχοί τους ακόμα και αν έχουν περιουσία, δύσκολα τη χάνουν.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, που νομότυπα μέσα από παραθυράκια της νομοθεσίας ή παράνομα, μεταφέρουν την περιουσία τους εκτός Ελλάδας και εμφανίζονται να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  3. Οι κακοπληρωτές, κοινώς μπαταξίδες, που μπορεί να έχουν αλλά δεν πληρώνουν, και τέλος
  4. Ο απλός λαός, που αδυνατεί πραγματικά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τις οποίες πολλές φορές ανέλαβε και υπό πίεση από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σε αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να συμπεριλάβουμε άλλες δύο ομάδες πολιτών:

  • τους εγγυητές και τριτεγγυητές δανειακών συμβάσεων, που βρίσκονται από αφέλεια και καλοσύνη στο μάτι του κυκλώνα, δηλαδή καλούνται αυτοί να πληρώσουν χρέη των οφειλετών και
  • τους κληρονόμους θανούντων, που πολλές φορές δεν κληρονομούν περιουσία άλλα χρέη.

Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας, τη λαϊκή οικογένεια, όσους ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία, να μη χάσουν την περιουσία τους.

Πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε είναι υπό συζήτηση, σαφέστατα, όμως, η ομοφωνία και η εγκατάλειψη κάθε μικροπολιτικής σκοπιμότητας είναι ο βασικός παράγοντας θετικής έκβασης της προσπάθειάς μας.

Θέτω υπόψη σας διάφορες σκέψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να έχουμε κοινή δράση σε αυτό το φλέγον πρόβλημα:

  1. Να γίνει προσπάθεια να βρούμε πόσοι δημότες, βρίσκονται σε καταλόγους εκπλειστηριασμών, με συντονισμένη επικοινωνία με τις τράπεζες, τη ΔΟΥ Αμαρουσίου, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και φυσικά τις υπηρεσίες μας.
  2. Να εντάξουμε στις Κοινωνικές μας Παροχές τη δημιουργία Συμβουλευτικού Γραφείου για τη διακριτική διαχείριση περιπτώσεων συμπολιτών μας που εμπίπτουν σε πλειστηριασμό περιουσίας.
  3. Να καλέσουμε δικηγόρους για δωρεάν παροχή συμβουλών στους δημότες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκποίησης της περιουσίας τους.
  4. Να εκδηλώνουμε με συχνές συζητήσεις την αντίδρασή μας στο χάσιμο της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, εντάσσοντας στον πολιτικό μας λόγο, στις συνεδριάσεις των οργάνων ΟΤΑ, στις συνελεύσεις μαζικών φορέων, στα συνέδρια, στα διεθνή forα κ.λπ. την ομόφωνη αντίθεσή μας στον πλειστηριασμό λαϊκής περιουσίας.
  5. Να στείλουμε τα σχετικά ψηφίσματά μας σε όλα τα αρμόδια πρόσωπα (Περιφέρεια, υπουργεία, Βουλή, κόμματα, Πρόεδρο της χώρας, συμβολαιογράφους, γραφεία Ε.Ε. κ.λπ.).
  6. Να είμαστε έτοιμοι για λαϊκές κινητοποιήσεις για την αποτροπή εξώσεων.
  7. Να ενημερώσουμε την κοινωνία για όλες τις παραπάνω ενέργειές μας, με συγκεκριμένο link στο site του Δήμου.

Να λοιπόν, ένα βήμα λαμπρό να γίνουμε ΕΜΕΙΣ!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet