Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

FAZ: Σε αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων για το προσφυγικό

0
104 Προβολές

Την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρότερων κανόνων για τους αιτούντες άσυλο που κινούνται μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. υπογραμμίζει το προσχέδιο της τελικής δήλωσης της ειδικής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τη FAZ, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία υποβάλουν την αίτησή τους.

«Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους-μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων» προστίθεται στο κείμενο.

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της Ε.Ε. που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, αλλιώς προβλέπονται κυρώσεις. Θα πρέπει επίσης να διενεργούνται έλεγχοι στους σταθμούς λεωφορείων και στα αεροδρόμια. Οι συμμετέχοντες στην ειδική σύνοδο κορυφής πρέπει επιπλέον να υποστηρίξουν την επέκταση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο διατυπώνεται σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα. «Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα του Σένγκεν» αναφέρει το κείμενο. Στόχος της συνάντησης την Κυριακή είναι «να εργαστούμε για ευρωπαϊκές λύσεις» τόνισε ο Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τη FAZ, η Γερμανίδα καγκελάριος εργάζεται για μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Η Μέρκελ βρίσκεται υπό την πίεση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), στο ζήτημα των προσφύγων: Θέλει να απορρίψει τους μετανάστες στα γερμανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν ήδη καταχωριστεί ως αιτούντες άσυλο σε άλλη χώρα της Ε.Ε.. Η Μέρκελ απορρίπτει τέτοιες εθνικές μονομερείς ενέργειες. Τη Δευτέρα, τα κόμματα της Ένωσης συμφώνησαν ότι η Μέρκελ θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί λύσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κατάλογος των συμμετεχόντων κρατών μπορεί να επεκταθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής την Κυριακή. Η συμμετοχή των τεσσάρων κρατών του Βίζεγκραντ, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία, που επιδιώκουν μια σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε., δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up