Δουλεύουμε μόνο για την… εφορία έως τις 18 Ιουλίου
Κοινωνία

Δουλεύουμε μόνο για την… εφορία έως τις 18 Ιουλίου

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται για την εφορία 198 από τις 365 μέρες του χρόνου. Ειδικότερα, τα χρήματα που βγάζει ο μέσος Έλληνας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από μελέτη για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» που εκπονεί κάθε χρόνο το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), σύμφωνα με το insider.gr.

Μάλιστα οι Έλληνες θα χρειαστεί να δουλέψουν φέτος 12 ημέρες περισσότερο για την εφορία, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5%, καθώς η αντίστοιχη ημέρα ήταν πέρσι η 6η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η μελέτη του ΚΕΦίΜ η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», δηλαδή η ημέρα από την οποία κάποιος σταματά να δουλεύει για την εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία και όσα βγάζει είναι για τον εαυτό του, συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009, αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα.

Όλο και αυξάνουν οι μέρες που δουλεύουμε για την… εφορία.

Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, παρά την αυξημένη φορολογία, η κυβέρνηση δεν πιάνει τους στόχους της. Ο στόχος του προϋπολογισμού του 2017 δεν επετεύχθη, ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται η επιπλέον αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 3,4%, των άμεσων φόρων κατά 1,6% και των καθαρών κοινωνικών εισφορών κατά 4,9%.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet