Παραβίαση των μηνυμάτων του Gmail παραδέχτηκε η Google
Επιστήμη & Τεχνολογία

Παραβίαση των μηνυμάτων του Gmail παραδέχτηκε η Google

Πρόσβαση στα εισερχόμενα μηνύματα των χρηστών του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail εξακολουθούν να έχουν εκατοντάδες προγραμματιστές λογισμικού ή εργαζόμενοι σε αντίστοιχες εταιρείες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «The Wall Street Journal».

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από έναν περίπου χρόνο η Google είχε υποσχεθεί να σταματήσει να σαρώνει τα εισερχόμενα μηνύματα των χρηστών του Gmail, ωστόσο φαίνεται να μην έχει κάνει και πολλά από τότε για την προστασία χρηστών στα οποία έχουν πρόσβαση εξωτερικοί προγραμματιστές οι οποίοι αναπτύσσουν μια κάποια σχετική εφαρμογή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να παραβιαστούν τα μηνύματά τους διατρέχουν οι χρήστες του Gmail που έχουν εγγραφεί σε διάφορες υπηρεσίες μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου όπως για παράδειγμα εφαρμογές  για συγκρίσεις τιμών ή για εύρεση χαμηλών τιμών ναύλων.

Δίνοντας πρόσβαση στον λογαριασμό τους μέσω της εγγραφής τους οι προγραμματιστές αυτών των ανεξάρτητων από την Google εφαρμογών σαρώνουν τα εισερχόμενα εκατοντάδων ανθρώπων ενώ πολλές φορές αναγιγνώσκουν μέρος αυτών.

Ερωτηθείσα η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα. Όπως και να έχει όμως η εν λόγω αποκάλυψη εάν αποδειχτεί αληθινή έρχεται σε μια άσχημη για την Google στιγμή, δεδομένης και της απήχησης που έχει η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας – το Gmail αποτελεί την μεγαλύτερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο, με 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας υφίστανται πιέσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη να υιοθετήσουν πρακτικές για καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αλλά και να είναι πιο διαφανείς με τις διαδικασίες ενημερώνοντας τους χρήστες για τα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση τόσο οι ίδιες όσο και οι προγραμματιστές τους.

Οι εντατικοί έλεγχοι έρχονται σε συνέχεια του σκανδάλου της Cambridge Analytica, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τις προσωπικές πληροφορίες 80 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Google, οι εξωτερικοί προγραμματιστές περνούν από μια συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανάπτυξη εφαρμογών. Μέσω αυτής πηγή της Google ισχυρίζεται ότι διασφαλίζεται το απόρρητο των χρηστών αφού συναινούν στην σωστή χρήση των δεδομένων στα οποία αποκτούν πρόσβαση.

Αυτό που ωστόσο παραμένει ασαφές είναι το πόσο στενά αυτοί οι εξωτερικοί προγραμματιστές συμμορφώνονται με αυτά στα οποία έχουν συναινέσει καθώς και το τι κάνει η Google για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται. Επιπλέον άγνωστο παραμένει το αν οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας είναι ενήμεροι ότι μεμονωμένοι υπάλληλοι μπορεί να διαβάζουν τα μηνύματά τους, σε αντίθεση με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα τονίζει το δημοσίευμα.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο Μάικλ Μπέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της Edison Software, μια εταιρείας προγραμματισμού η οποία είχε αναπτύξει μια εφαρμογή για το Gmail δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οι υπάλληλοί του είχαν διαβάσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκατοντάδων χρηστών του Gmail προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα νέο χαρακτηριστικό.

Διευθυντικό στέλεχος σε άλλη εταιρεία που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο δήλωσε ότι η ανάγνωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εργαζομένους έγινε «κοινή πρακτική».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet