Μ. Πατούλη: Μονόδρομος η υπεράσπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου
Κοινωνία

Μ. Πατούλη: Μονόδρομος η υπεράσπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου

«Μονόδρομος η υπεράσπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης» τόνισε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Πατούλη-Σταυράκη σημειώνει:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας στον δικαστικό αγώνα που δίνουν για την παραμονή στην εργασία τους. Ήταν μια απόφαση που ήλθε μετά από την πρωτοβουλία 11 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας να συγκεντρώσουν υπογραφές για να έλθει το θέμα προς συζήτηση, αλλά και την απολύτως υπεύθυνη στάση που επέδειξαν ώστε να προκύψει η ομοφωνία της απόφασης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η διοίκηση προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά «αδιάβαστη», χωρίς συγκεκριμένη πρόταση και κυρίως χωρίς έγγραφη εισήγηση από τη Νομική και Οικονομική Υπηρεσία για το μείζον θέμα που αφορά στο δικαίωμα στην εργασία 15 υπαλλήλων του Δήμου μας.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη επεσήμανε στη σχετική τοποθέτησή της:

«Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι σαφές ότι δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτε κατά το 2019.

»Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ καθυστερούν και είναι ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στο σύστημα του ΑΣΕΠ οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό εσφαλμένων αποτελεσμάτων στους προσωρινούς πίνακες και για τον λόγο αυτόν ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν είναι εξαιρετικά μεγάλος και ανέρχεται σε περίπου 9.000, ο έλεγχος των οποίων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

»Αλλά ακόμα και μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, θα πρέπει να γίνει ο αυτεπάγγελτος έλεγχος των δικαιολογητικών των διοριστέων, ο οποίος με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις, αφού ήδη έχουν διαπιστωθεί σειρά ελλείψεων σε δικαιολογητικά και πλαστότητα τίτλων.

»Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν οι υπηρεσίες καθαριότητας χωρίς επαρκές προσωπικό για τις ανάγκες της πόλης. Πώς θα αναπληρωθεί το κενό στην περίπτωση αυτή; Με ποιον τρόπο θα προσληφθεί προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών, όταν θα βρεθεί χωρίς επαρκές προσωπικό η καθαριότητα στο τέλος του χρόνου;

»Η χωρίς προϋποθέσεις στήριξη των εργαζομένων στις δικαστικές διεκδικήσεις τους είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να λειτουργήσει ο Δήμος μας». 

Απαντώντας στις επισημάνσεις από πλευράς διοίκησης, εάν μπορούν να καλυφθούν οι μισθοδοσίες των 15 συμβασιούχων από τα ανταποδοτικά τέλη μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, η κ. Πατούλη επεσήμανε ότι εάν υπάρξει δικαστική δικαίωση τα ποσά αυτά θα καταβληθούν από άλλον κωδικό του προϋπολογισμού, που αφορά στις δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου, τα περί δήθεν αύξησης των δημοτικών τελών για να καλυφθεί η μισθοδοσία τους δεν ευσταθούν.

Στη δευτερολογία της η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος τόνισε ότι είναι θετικό ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα του Δήμου, χαρακτηρίζοντας αυτό ως «φράση – “κλειδί” που μπορεί να στηρίξει τις δικαστικές διεκδικήσεις τους».

Ωστόσο, η κ. Πατούλη, πρόσθεσε ότι «η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο… παρά πέντε, ήλθε και πάλι “αδιάβαστη”, αποφεύγοντας να δηλώσει την επίσημη θέση της».

«Η διοίκηση δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι ουσιαστικά αδιαφορεί για το μέλλον των συγκεκριμένων εργαζομένων και επιδιώκει να τους κρατά σε “ομηρία”, εμμένοντας στο ότι ο Δήμος μπορεί να τους πληρώνει μέχρι 31/12/2018» πρόσθεσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet