Συνεχίζεται η εκστρατεία ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Συνεχίζεται η εκστρατεία ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης

Συνεχίζονται οι δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λυκόβρυσης – Πεύκης στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσξης και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Σε έναν «απολογισμό» των τελευταίων δράσεων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη σημειώνεται:

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018
Το θέμα μας ήταν: Ένας χώρος στα μέτρα μου.
Μετράμε τα έπιπλα στη Βιβλιοθήκη και το σώμα μας. Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά;
Οι μικροί μας φίλοι ήταν 24 τον αριθμό και κυρίως μικρές ηλικίες.
Ξεκινήσαμε σχεδιάζοντας στο χαρτί το προφίλ τους.
Μιλήσαμε για το ύψος του πιο ψηλού παιδιού και του πιο χαμηλού.
Φέραμε μερικά παραδείγματα απο τη βιβλιογραφία και μετά… πιάσαμε δουλειά!
Τα παιδιά δουλέψαν με ό,τι υλικά είχαμε, εντάσσοντας το «κουκλάκι» τους σε μια μακέτα, δωμάτιο, τοίχο με παράθυρο, σπιτάκι, έτσι όπως τα κατεύθυνε η φαντασία τους. Σταματήσαμε με την υπόσχεση να συνεχίσουν στο σπίτι, και τέλος κρέμασαν τις εντυπώσεις τους, και ιδού τα αποτελέσματα!!
Ευχαριστούμε την εθελόντριά μας κ. Σοφία Τσακωνιάτη.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Αφιέρωμα στην Αστυνομική Λογοτεχνία: Οι ντετέκτιβ
Τα παιδιά ανέφεραν διάσημους ντετέκτιβ που γνώριζαν όπως: Σέρλοκ Χόλμς, Ηρακλής Πουαρό, Μις Μάρπλ, Άντριαν Μόνκ, Αστυνόμος Σαϊνης, Ντετέκτιβ Κλουζ(ό), Αστυνόμος Μπέκας. Kατόπιν ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα.
Χωρίστηκαν σε ομάδες με διαφορετικό χρώμα και διάβασαν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που επέλεξαν, αφού προηγουμένως είχαν εκλέξει, ποιος από την ομάδα θα διαβάσει, και ποιος θα καταγράφει τα δεδομένα στο έντυπο που τους δόθηκε. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε τον ντετέκτιβ ή την ομάδα ντετέκτιβ που πρωταγωνιστούσε στο βιβλίο, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. Τέλος έφτιαξαν τον τοίχο της ημέρας.
Τα παιδιά απέκτησαν την προσωπική τους κάρτα ως ντετέκτιβ αφού προηγουμένως έλυσαν επτά μυστήριους αστυνομικούς γρίφους που μόνο ένας αληθινός ντετέκτιβ μπορούσε να λύσει.
Στην περιπέτεια του Μάριου και της Μαριλού αναφέρθηκε η εμψυχώτρια, μιας και κατά την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη, χάθηκε το βραχιόλι της Μαριλού και μία καρδούλα. Για την εύρεσή τους ζητήθηκε η βοήθεια των παιδιών. Οι ομάδες μικρών ντετέκτιβ της Βιβλιοθήκης μας ανέλαβαν την εξιχνίαση του μυστηρίου, αναγνώρισαν τα σημάδια του Μάριου και της Μαριλού και ξεχύθηκαν στον κήπο όπου και βρήκαν τα απολεσθέντα.
Στο τέλος του προγράμματος έγινε αξιολόγηση και τα παιδιά ενθουσιασμένα ζήτησαν και δανείστηκαν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας.
Ευχαριστούμε την εθελόντριά μας κ. Σοφία Γουναροπούλου.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018
Η δράση μας είχε θέμα: «Τα “θαμμένα” δεδομένα, πειράγματα με το χώμα», που είχαν στόχο την παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για το έδαφος.
Αν και στο έδαφος συνηθίζουμε να θάβουμε πράγματα που δεν έχουν ζωή, το ίδιο το έδαφος κρατάει μέσα του δεδομένα θαμμένα, κρυμμένα, που όμως είναι ζωντανά. Αποτελείται από υλικά που διαρκώς μεταβάλλονται. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί καταναλώνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα, ακριβώς όπως κι εμείς όταν αναπνέουμε.

Φυτά και ρίζες που πεθαίνουν, πεσμένα φύλλα, αλλά και άλλα οργανικά υπολείμματα αποτελούν τροφή για τους μικροοργανισμούς καθώς επίσης και για τα σκουλήκια και τα έντομα που ζουν στο έδαφος. Το χώμα είναι η βάση για την ζωή και την ανάπτυξη.

Τα παιδιά πήραν δείγμα εδάφους και τους ζητήθηκε να κάνουν τη δική τους καταγραφή των δεδομένων του αφού πρώτα το παρατήρησαν με γυμνό μάτι και με μεγεθυντικό φακό. Έτσι έγιναν μικροί εξερευνητές, γνώρισαν τα μυστικά του εδάφους, και τα συστατικά που το δομούν.
Διασκέδασαν και αποκόμισαν μια μοναδική εμπειρία!

Τη δράση υλοποίησε η εθελόντρια κ. Σoφία Γουναροπούλου την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Παιδεία – Κοινωνική Προστασία – Αλληλεγγύη» (ΚΟΙΠΑΠ) του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Άννα Ασπραδάκη, δήλωσε σχετικά: «Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα άκρως ενδιαφέρον “Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο”.  

»Ο Δήμος συνεχίζει να συνεργάζεται και να υλοποιεί το Πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης διότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά στην βιβλιοθήκη, η καλλιέργεια των αναγνωστικών συνηθειών των παιδιών, καθώς και η “μύησή” τους στον χώρου της βιβλιοθήκης.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη θα γίνεται ολόκληρο το καλοκαίρι με μια συνεχή ροή εργαστηρίων που διαρκεί σχεδόν από την ημέρα που κλείνουν τα σχολεία ως την ημέρα που ανοίγουν. Άλλωστε, ένας ακόμη στόχος είναι τα παιδιά να δραστηριοποιούνται στη Βιβλιοθήκη μας για όλο αυτό το διάστημα. 

»Απαραίτητη και καθοριστική είναι η βοήθεια των εθελοντρίων μας για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων – εκδηλώσεων. κ. Ελένη Μανδαμαδιώτου, κ. Σόφη Γουναροπούλου, κ. Σοφία Τσακωνιάτη σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύτιμη στήριξη σας».

Τα προγράμματα – εργαστήρια είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης (από 4 ετών έως 12 ετών) και πραγματοποιούνται από τις 11:30 έως τις 13:30.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να καλούν στον αριθμό τηλεφώνου 210 6128825.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet