Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση θα χρειαστεί ικανούς και χαλκέντερους αιρετούς
Ενυπόγραφα

Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση θα χρειαστεί ικανούς και χαλκέντερους αιρετούς

Για «μητέρα των μαχών» για την Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», η συζήτηση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 στη Βουλή. Ωστόσο, γνωρίζει και ο ίδιος ότι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο «Κλεισθένης Ι» θα γίνει νόμος του κράτους. Όπως επίσης γνωρίζει ότι η απλή αναλογική, που περιλαμβάνεται στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, θα ισχύσει από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, εάν η κυβέρνηση επιλέξει αυτές να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Άρα, η Αυτοδιοίκηση πλέον θα πρέπει -πέρα από την (απέλπιδα) μάχη που θα δώσει στα 24ωρα που ακολουθούν για να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου- να προετοιμάζει τα επόμενα… βήματά της.

Αν όντως οι αιρετοί πιστεύουν ότι ο «Κλεισθένης Ι» διαλύει τους Δήμους και «τινάζει στον αέρα» τη λειτουργία τους, ίσως θα πρέπει να «παραδώσουν τα κλειδιά» σε αυτούς που επιμένουν για το αντίθετο.

Αν, πάλι, πιστεύουν ότι -έστω και με τον «Κλεισθένη Ι»- υπάρχουν περιθώρια να διασωθεί ο αυτοδιοικητικός θεσμός και μαζί του οι τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει στους μήνες που ακολουθούν να συντάξουν ένα «plan b». Και κυρίως να μάθει να λειτουργεί υπό τις συνθήκες που θα διαμορφώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, στη βάση της απλής αναλογικής.

_______________________
Οι επιπτώσεις του «Κλεισθένη Ι» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από τη στιγμή που θα καταστεί νόμος του κράτους, δεν θα αρθούν τόσο γρήγορα και τόσο ανώδυνα…
_______________________

Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην περίπτωση που επαληθευθεί το σενάριο των διπλών εκλογών, ακόμη κι αν βγει μια άλλη κυβέρνηση, πρόθυμη να άρει όσα ο «Κλεισθένης Ι» θα έχει επιβάλει στην Αυτοδιοίκηση, τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα ακυρωθούν και η κατανομή των εδρών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια δεν θα αλλάξει. Άρα, οι όποιες διοικήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργασθούν με τις μειοψηφίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν βαρύνοντα λόγο…

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις του «Κλεισθένη Ι» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από τη στιγμή που θα καταστεί νόμος του κράτους, δεν θα αρθούν τόσο γρήγορα και τόσο ανώδυνα. Και τούτο θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι θα αποφασίσουν να εμπλακούν σοβαρά με τα αυτοδιοικητικά πράγματα και κυρίως, όσοι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις θέσεις διοίκησης.

Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση θα είναι δρόμος μετά πολλών εμποδίων, για πολύ ικανούς και χαλκέντερους αιρετούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet