Εβδομάδα εξελίξεων στο Μακεδονικό λόγω ΝΑΤΟ
Πολιτική

Εβδομάδα εξελίξεων στο Μακεδονικό λόγω ΝΑΤΟ

Η μεγάλη εβδομάδα της συνόδου του ΝΑΤΟ έχει φτάσει για Αθήνα και Σκόπια, όπου και αναμένεται το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξης της γειτονικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στον τρόπο με τον οποίο η τελική διακήρυξη θα αποτυπώνει την αιρεσιμότητα της, εφόσον δεν επιλυθεί η διμερής διαφωνία με την Ελλάδα που αφορά στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Αντίστοιχη περίπτωση δεν συναντάται στα χρονικά της συμμαχίας καθώς η διεύρυνση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν είχε αναλογίες ούτε διμερή προβλήματα με μέλη-χώρες της συμμαχίας για αυτό και εδώ και μέρες υπάρχει ένα διπλωματικό παρασκήνιο με στόχο τις τελικές διατυπώσεις που θα βρουν σύμφωνη και την Αθήνα. Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν ίσως τη δυνατότητα να τα πουν από κοντά και στο Λονδίνο αύριο, στη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πάντως ο Ζόραν Ζάεφ στην πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση υποστήριξε πως η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019, ενώ αποκάλυψε κάτι που στο reader.gr έχουμε γράψει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το ερώτημα του δημοψήφισματος θα συνδέει την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) με την αλλαγή του ονόματος και τη συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα προκηρύξει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μια από τις τρεις πιθανές ημερομηνίες (23.09, 30.09 ή 07.10) και θα ανοίξει το δρόμο για την τρίτη πράξη του δράματος, τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει δυο επιλογές: Είτε να πάει σε εκλογές, ελπίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια «συνταγματική πλειοψηφία» (δηλαδή 80 βουλευτές που θα συμφωνήσουν με την αλλαγή του Συντάγματος, σε σύνολο 120), είτε να επιδιώξει την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών στην παρούσα βουλή, ελπίζοντας να βρει τους 11 πρόθυμους – προερχόμενους από το VMRO – βουλευτές που θα υπερψήφιζαν τα όσα προβλέπει η συμφωνία.

Την προηγούμενη Πέμπτη πάντως η βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που το bras de fer μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού συνεχίζεται, καθώς ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία. «Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ. Εάν δεν υπογράψει και πάλι τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα τότε υπάρχει και το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ στο βουλγαρικό πρακτορείο BGLES στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Σόφια. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να σέβονται τη γνώμη του λαού» είπε ο Ζάεφ και τόνισε: «Αυτός που πρέπει να ψηφίσει, θα ψηφίσει και αυτός που πρέπει να υπογράψει, θα υπογράψει, γι αυτό υπηρετούμε τους πολίτες. Ο Ιβάνοφ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Αν δεν την υπογράψει τώρα (την συμφωνία), θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και πρόταση μομφής κατά του προέδρου, εφόσον ο ίδιος δεν θα είναι διατεθειμένος να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι ο δρόμος της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη επιλογή που διαθέτει η γειτονική χώρα.

Πηγή: reader.gr / Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet