Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές
Αυτοδιοίκηση

Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές

Τροπολογία με την οποία ζητούν οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία έχει τίτλο «Ημερομηνία Αυτοδιοικητικών Εκλογών κατά την πρώτη εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Mε την προτεινόμενη ρύθμιση «α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων». 

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές: Στέφος ΙωάννηςΑντωνίου ΧρήστοςΑραχωβίτης ΣταύροςΒέττας ΔημήτριοςΕμμανουηλίδης ΔημήτριοςΘραψανιώτης ΕμμανουήλΚασιμάτη ΝίναΚαστόρης ΑστέριοςΚοζομπόλη-Αμανατίδη ΠαναγιώταΜεϊκόπουλος ΑλέξανδροςΜηταφίδης ΤριαντάφυλλοςΜορφίδης ΚωνσταντίνοςΠαπαφιλίππου ΓεώργιοςΡιζούλης ΑνδρέαςΤσίρκας ΒασίλειοςΤσόγκας Γεώργιος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet