Τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας – Το παρασκήνιο τη διπλωματικής εμπλοκής
Πολιτική

Τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας – Το παρασκήνιο τη διπλωματικής εμπλοκής

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Ρωσία από τις 6 Ιουλίου ότι σχεδίαζε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα για παράνομες δραστηριότητες συνδεόμενες με διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε ελληνική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και εξηγώντας το παρασκήνιο της ελληνορωσικής έντασης.

«Είχαμε προχωρήσει σε προειδοποιήσεις των ρωσικών Αρχών για κάποιο χρονικό διάστημα για τις ενέργειες αυτών των τεσσάρων συγκεκριμένων διπλωματών και πολιτικών, και την Παρασκευή επισήμως τους δόθηκε ένα λογικό χρονικό περιθώριο λίγων ημερών για να αποχωρήσουν από τη χώρα», είπε η πηγή μιλώντας στο πρακτορείο.

Διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες αφορούν εμπλοκή σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και απόπειρες χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων.

Παράλληλα, η ίδια πηγή χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη ρωσική προειδοποίηση για απέλαση Ελλήνων διπλωματών, τονίζοντας ότι οι Έλληνες διπλωμάτες λειτουργούν βάσει των καθηκόντων τους.

Εκατέρωθεν απειλές για απελάσεις

Ρώσος βουλευτής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ότι θα απελαθούν και δύο Έλληνες διπλωμάτες. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο στην κίνηση της Ελλάδας, «όπως είναι η καθιερωμένη πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους και όλοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο πράγματι ελήφθησαν μέτρα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση απέλασε δύο διπλωμάτες και απαγόρευσε σε άλλους δύο την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Δ. Τζανακόπουλος: Έχουν ληφθεί αποφάσεις

«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο και εμάς ως κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΣΚΑΙ.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν συμπεριφορές που δεν ακολουθούν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται εμάς ως κράτος. Για αυτό έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet